Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ВЕРА ГАНЧЕВА
=============================

e-mail : vega@bulpost.net

Вера ГанчеваВера Ганчева е родена на 23 февруари 1943 г. в София. След завършването на "Славянска филология" в Софийския университет през 1965 г. изучава шведски език и литература в университета в Стокхолм (1965-1968). Била е последователно репортер, зам. гл. редактор и главен редактор на сп. ЛИК (1966-1976) в БТА, главен редактор и директор на издателство "Народна култура" (1978-1989), основател и управител на издателство "Хемус" ООД (1991-2001), директор на Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" (1996-97), понастоящем е съсобственик и управител на ИК "Хемус Груп" ООД. Преподава културна история на Скандинавския север, нордска литература и митология в специалност "Скандинавистика" на Софийския университет (от 1993 г.). Доктор на филологическите науки, професор. Изявява се като литературовед, есеист, преводач, издател. Авторка е досега на шест книги, посветени на личности, проблеми и явления в световната литература и култура: "Телескоп, път и две сиамски котки" (1984), "Гладът като хляб" (1988), "Синьо + жълто = зелено" (1992), "Амалгама" (1993), "Швеция - страната и хората" (2001), "Емануел Сведенборг. Архитект на вечността" (2012). Изнасяла е лекции в български и чуждестранни университети. Превеждала е и е представяла (повечето за пръв път у нас) автори от Скандинавския север като Аугуст Стриндберг, Кнут Хамсун, Артур Лундквист, Тумас Транстрьомер, Астрид Линдгрен, Аксел Сандемусе, Таряй Весос, Юхан Борген, Ролф Якобсен и много други. В момента работи над два крупни проекта: изследване върху влиянието на шведския теософ и писател Емануел Сведенборг (1688-1772) върху литературата и философията в Европа и САЩ, както и книга, посветена на мотива за самотата в литературите на Скандинавския север от еда-поезията и сагите до наши дни. За работата си като литературовед и преводач е удостоявана с български и чуждестранни отличия, сред които изпъкват шведският Кралски орден на Полярната звезда, I степен (2007), златна значка на Националния конвент на експертите (2006), високият датски орден "Рицарски кръст на Данеброг" (2002), наградите на Шведската академия (1983 и 2000), на Съюза на шведските писатели (1994), Международното отличие (за превод) на името на Ханс К. Андерсен (1979), Кралския орден за заслуги към Норвегия (2012) и др. Председател на Клуба "Приятели на Швеция в България" (от 1993 г.). Умира на 10.06.2020 г.

ПОЕЗИЯ

Преводи
Тумас Транстрьомер
  Семинар за сънищата
  Април и мълчание
  Камъните

ПРОЗА

Преводи
Таряй Весос
  Просто да станеш сутрин и да вземеш шишето с мляко
  Сърцето лежи оголено край големия път в мрака
Кнут Хамсун
  Из "Мистерии"

КРИТИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД

Предговори
  Дискретният чар на съвършенството (Предговор към "Голямата загадка" - сборник с поезия на Тумас Транстрьомер)

ЛИТЕРАТУРНА КРИТИКА

Статии
  Енигмата Хамсун
  Nora and Нора или щастието като социална структура

Портрети
  Архипелазите на поета. Тумас Транстрьомер на 80 години

ЛИТЕРАТУРНА ИСТОРИЯ

Статии
  Ханс Кристиан Андерсен и неговата епоха

ФИЛОСОФИЯ

Студии и статии
  Сведенборг и светът
  Емануел Сведенборг - емпирик и мистик

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2006-2013
Електронно издателство LiterNet