Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЦЕНКА ИВАНОВА
=============================
e-mail : cenka_vt@yahoo.com

Ценка ИвановаЦенка Николова Иванова е родена в гр. Разград. Завършила е Славянска филология в СУ "Св. Климент Охридски" (1981). Работила е като хоноруван асистент по сравнителна граматика на славянските езици в Шуменския университет (1983-1984; 1988-1989). От 1987 г. работи във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Придобива научна и образователна степен "доктор" (2002) с дисертация на тема: "Българско-сръбски книжовноезикови връзки през Възраждането. Аспекти на езиковата стандартизация в балканославянския ареал. През 2005 г. добива научно звание "доцент". Специализира в Белградския университет (1995) и в Баня Лука, Босна и Херцеговина (1998). Участвала е в редица международни научни форуми; работила е като пръв лектор по български език и култура в Университета в град Ниш, Сърбия (2001/2-2004/5). Заместник-директор на Международния семинар по български език и култура (за чуждестранни българисти и слависти) (1995, 1996, 1997, 2001); ръководител на катедра "Славистика" и директор на Международния българистичен център (2005/2006). Области на научни интереси: теория и история на славянските книжовни езици, типове езикови контакти и езикови взаимодействия при генетически близки (южнославянски) езици: социолингвистика, лингвокултурология, българският език извън пределите на българската държава. Публикувала е над 40 студии и статии, почти половината от които в чужбина. Автор е на "Сръбско-български тематичен речник и Лексикон на междуезиковите омоними и полисеми" (в съавторство с Мариана Алексич) (1999) и на "Българско-сръбски разговорник" (в съавторство с Биляна Васич) (2005). Публикувал е монографиите: "Щрихи към Балканския Вавилон (Българско-сръбски книжовноезикови връзки. ХVІІІ-ХІХ век)" (2003) и "Близки и различни. Южнославянски езикови проекции" (2004).

ПРОЗА

Преводи
Михайло Пантич
  Котки

ХУМОР И САТИРА

Преводи
Ясмина Буква
  Писмо
  И тè така...
  Велики петък
  Толерантност
  С еленов скок - ходом марш

ЕЗИКОЗНАНИЕ

Статии
  Говорът и книжовноезиковата практика на българите-католици от сръбски Банат [съавтор: Ничка Бечева]

БАЛКАНИСТИКА

Статии
  Lingvokulturološki aspekti studija balkanskih kultura
  Кулинарните недоразумения на българско-сръбската езикова граница

МЕДИАКРИТИКА

Статии
  Новинарска компетенција у регионалном и европском плурализму

ОБРАЗОВАНИЕ

Статии
  Българският език в европейското университетско образование - статус, проблеми, перспективи

КУЛТУРНИ СЪБИТИЯ

От мястото на събитието
  Културата в процесите на развитие, регионализация и евроинтеграция на Балканите

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2003-2009
Електронно издателство LiterNet