Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

И ТÈ ТАКА...

Ясмина Буква

web

В наше село имаме хубаво време през лятото, когато огрее слънцето, после пък се заоблачи, после идва есен с кал до колене, пък след сухия студ затрупва сняг, а напролет се разтопи и стане една лапавица... и тè така.

В наше село имаме възможност, когато може - да искаме, а който не ще - и не трябва, а който трябва, той е винаги в състояние да иска... и тè така.

В наше село си имаме земя пред къщи, зад къщи, на нивите, по цървулите, из горите, и долу, и горе, и където се обърнеш, можеш да садиш, ако ти се сади, и пари не ти трябват за саксии и жардиниери... и тè така.

В наше село сме си умни, та за нищо не се питаме, каквото си знаем - знаем го, каквото не знаем - не ни и трябва, защото сме си умни; кое не знаем - никой не ни пита, не ни и трябва незнание в наше село, като си имаме вече знание... и тè така.

В наше село имаме селски права - на комшията като се гътне кравата, има право да си купи друга, а и тя като се гътне, свободно може да си намери трета и тъй дотогава, докато не ни писне от това негово право на умрели крави... и тè така.

В наше село си имаме култура - когато един на друг си казваме да не яде говна, да не пикае срещу вятъра и да не си човърка ушите пред хората, ами да си ги върши тогава, когато не го гледат... и тè така.

В наше село имаме и организации, пък като се организираме, че като се подберем от кол и въже, и като започнем да набиваме и усукваме - докато не ни се изкривят гърбовете... и тè така.

В наше село си имаме училище, та и нашите деца да имат къде да се покварят и откъде да бягат... и тè така.

В наше село имаме политика и като отидем в магазина, който има - купува “Политика”, който няма - чете му през рамото и има мир... и тè така.

В наше село имаме гробища и като се възнесем, всички си обличат новите дрехи и идват да ядат и пият за здравето на душите ни... и тè така.

В наше село имаме и местно самоуправление, сами се управляваме, пък който накъдето поеме... и тè така.

В наше село имаме и разводи, когато жената побегне, а мъжът не търчи подире й и не се влачи по съдилищата и има мир... и тè така.

В наше село имаме избирателна секция и в нея - стъклена кутия, а ние я наобикаляме и си представяме, че е по-добра за съхранение на ракия, отколкото да се пъхат в нея хартийки... и тè така.

В наше село имаме кандидат-кмет да ни обещава разни неща, а ние да се зарадваме, пък да му направим подписка, но още никой не се е подписал, защото той не може да се сети какво да ни обещае, като вече си имаме всичко... и тè така.

 

 

© Ясмина Буква
© Ценка Иванова, превод от сръбски
=============================
© Електронно списание LiterNet, 13.01.2009, № 1 (110)

Преводът е по: Ясмина Буква. Афоризми и други разкази. Белград, 2005.