Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ТОЛЕРАНТНОСТ

Ясмина Буква

web

Докато влизаше в залата за конгреса на нашата неправителствена организация за толерантност, председателстващият се сблъска с Миле и го помоли да се махне от червения килим.

Миле му отговори, че той никога не би станал член на нашата неправителствена организация за толерантност, ако е знаел, че ще трябва да се маха от червения килим заради някого.

Председателят толерантно му обясни, че ако веднага не престане да му се пречка, ще го фрасне така, че одма ще го освободи от военна служба.

Миле му отправи предупреждение, опаковано в две изречения: “Гледай да не полудея!” и “Нали знаеш какъв ставам, като полудея”.

Тогава думата взе Раде и напомни, че дискусията за толерантност не би трябвало да започва, преди председателят да стигне до микрофона.

Миле отвърна на Раде, че ако иде при него, ще му откъсне ушите за пача.

В желанието си да успокои страстите, председателят предупреди Миле, че като го тресне, ще започне да гледа толерантно като риба на сухо, а на Раде каза, че ще го оформи като кубически метър дърва, при което в залата проехтя гръмогласен аплауз.

Миле репликира толерантно на председателя с “Коя ръка избираш да ти счупя?”, а Жика посъветва и Миле, и председателя да не мътят водата, че да не ги разкъса като неграмотен “Политика”.

Гвозден от първите редове толерантно помоли председателя да отиде на трибуната, за да не си кривят вратовете тези от първите редове, на което Миле му подвикна нещо за поправка на инсталацията в главата му.

Когато Гвозден предупреди Миле да внимава да не го стигне и да го тресне така, че да му изкара цялото основно образование от главата, а Миле тръгна толерантно към Гвозден, председателят използва ситуацията да се докопа до трибуната и да открие още един конгрес на нашата неправителствена организация за толерантност, при което в залата се разнесе още един гръмогласен аплауз.

Първа взе думата Яворка и предупреди председателя, че лично ще се погрижи за в бъдеще супата да му се струва твърда храна, ако не обуздае тази толкова толерантна атмосфера, а председателят й отвърна, че ако не млъкне, ще я прегъне като въздушна пушка.

Малкият Йоца лобираше за легализация на човешките права на ползващите наркотици, което Жика толерантно му забрани с думите: “Недей, малкия, че сега ще си събуя чепиците! По-силни са от марихуаната!”

Малкият Йоца отговори на Жика: “Чиче, ако те млатна, ще ти трябва една година да си спомниш името!”, а Миле ги помиряваше с думите: “Стига, че ей сега ще ви скоча като маймуна на тараба!”

Дискусията за толерантността в нашето общество се оживи едва когато Гвозден рече на Миле, че ще го направи главен актьор в трагедия, Йоца каза на Гвозден, че ще го накъса като мечка карамелен бонбон, Раде каза на председателя, че така ще го удари, че и пра-правнуците му ще бъдат шантави, Жика пък каза на Раде, че ще го начупи като сиромах вафли.

Имаше и приложени дискусии на толерантните предупреждения от сорта “Внимавай да не ти играят зъбите прескочи-кобила на падане” и “Внимавай да не те скъсам както педераст “Плейбой”.

Понеже повече никой не поиска думата, председателят обяви конгреса на нашата неправителствена организация за толерантност за успешно приключил, при което се чу още един величествен аплауз.

На своя конгрес приехме и резолюция, че както арабите Манхатън, така ще разбием всеки, който не вярва, че точно така протече и този конгрес на нашата неправителствена организация за толерантност.

 

 

© Ясмина Буква
© Ценка Иванова, превод от сръбски
=============================
© Електронно списание LiterNet, 13.01.2009, № 1 (110)

Преводът е по: Ясмина Буква. Афоризми и други разкази. Белград, 2005.