Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПОЛ ЛОРЪНС ДЪНБАР
=============================

Пол Лорънс Дънбар, първият афроамерикански поет, станал известен в САЩ, е роден в Дейтън, Охайо през 1872 г. и животът му е труден и кратък. Син на освободени роби, той мечтае да стане адвокат, но възпрепятстван от расови предразсъдъци, работи като оператор на асансьор. Рано започва да пише поезия и проза. На 21 години излиза първата му стихосбирка със стихове на традиционен английски и на диалект и той се опитва да я продава на клиентите си. Втората му стихосбирка се харесва на критиците и му носи национална известност. Той публикува около дузина стихосбирки, сборници с къси разкази, романи, текст на мюзикъл и пиеса. Фредрик Дъглас и Джеймс Уолдън Джонсън се възхищават от таланта му, а Мая Анджелоу го счита за свой учител, дори озаглавява автобиографията си с негов стих. Стилът му се отличава с колоритен език, разговорен тон и брилянтна риторична структура. Поетът умира от туберкулоза на 33-годишна възраст.

ПОЕЗИЯ

В превод от английски - Христина Керанова

Стихове
  Веселата есен
  Посетителката
  Трагедията на живота
  Отсъствие
  Кораби минават в нощта
  Поетът и песента
  Cтарият дом
  Ha реката

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2021
Електронно издателство LiterNet