Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

АТИЛА ЙОЖЕФ
=============================

Атила ЙожефАтила Йожеф е роден на 11.04.1905 г. Той е един от най-изтъкнатите представители на унгарската литуратура. Има труден живот, детството му е белязано с бедност и лишения, а младостта му с неразбиране и самота. Роден е в работническия квартал на Будапеща като шесто дете в семейството. Когато е тригодишен, бащата напуска дома и никога не се връща. На 14 години загубва и майка си. От началото на 20-те години - още като ученик в гимназията - редовно пише стихотворения. След завършване на средното си образование записва унгарска и френска филология в университета в Сегед с желанието да стане гимназиален учител, но не успява да завърши. Един от професорите е възмутен от стихотворението му "С чисто сърце" и заявява, че докато той е жив, Йожеф няма да получи диплома. По ирония на съдбата то е едно от най-популярните и най-високо оценени стихотворения на поета. Един от видните критици на епохата и редактор на модерното списание "Нюгат" (Запад) Пал Игнотуш го обявява за образец за съвременна поезия. През 30-те години поезията му постепенно получава признание. През 1936 г. му е присъдена престижната награда "Баумгартен". В същото време състоянието на поета се влошава, той страда от депресия, посещава психоаналитик. На 3 декември 1937 г. намира смъртта си под колелата на влака на гарата в Балатонсарсо. През 1964 г. неговата рождена дата е обявена за Ден на унгарската поезия и се отбелязва всяка година.

ПОЕЗИЯ

В превод от унгарски - Светла Кьосева

Стихове
  Стон
  Някого търся
  Просяк
  Старица
  Чакам те
  За числата
  С чисто сърце
  Из "Фрагменти"
  Що скрито е в сърцето
  Тайнства

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2020
Електронно издателство LiterNet