Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЛЕА КОЕН
=============================

e-mail : cohen.augsburger@bluewin.ch

Леа КоенЛеа Коен е родена в София. Завършва пиано и музикознание в Българска държавна консерватория, София, майсторски клас, магистърска степен. След това продължава за период от четири години да учи История на музиката в Университета в Утрехт, Холандия. В периода 1976-1989 последователно е редактор в списание "Българска музика", преподавател във Висшия музикален институт в гр. Пловдив, музиколог, а след това и директор на Софийска филхармония, гл. драматург и изп. директор на МФ "Софийски музикални седмици". За този период написва пет книги за музика, главно из тематиката на музикалния авангард от началото на века, между които монографии за Паул Хиндемит и за Любомир Пипков. Автор е на стотици статии в областта на културата, политиката и изкуството, на десетки радио и телевизионни предавания. Превежда френска есеистика, драма, проза, между превежданите автори са Дебюси и Сати (критическо наследство), Кокто, Метерлинк и др. След промените от 1989 г. се връща към писането, но вече в жанра на романа, като музиката отново играе съществена роля . От 1996 до 2008 г. написва 7 романа: "Докато смъртта ни раздели" (1996), "Кратката вечност на Алма М." (1997), "Флориада" (1998), "Консорциум "Alternus" (2004), "Кандидат-президента" (2006), "Близка връзка" (2007), "Преследвачът на звуци" (2008). През 1999 г. написва първата си пиеса "Горчиви череши", представена през 2000 г. на фестивала "Аполония". Избирана е за депутат във Великото народно събрание (1990) от квотата на СДС. Била е посланик в Белгия, Люксембург, ЕС, НАТО и ЗЕС, в Швейцария и Лихтенщайн (1991-2001). От 2002 г. ръководи Агенция "Арденте" за културен обмен. Омъжена, с един син.

ПРОЗА

Романи
  Из "Преследвачът на звуци" (Tochter aus Elysium)
  Из "Бягащи мишени" (Документален откъс)
  Из "Близка връзка" (I.)
  Из "Кандидат-президента" (II. Денят на Скорпиона)
  Из "Консорциум "Alternus" (I. Ева (Amicus sertus)

ПУБЛИЦИСТИКА

Полемики
  Из "Ти вярваш: 8 погледа върху Холокоста на Балканите"
  Цунами от мръсна пяна

КРИТИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД

Рецензии
  "Глас от общественото мнение" от Мирослава Кортенска

ЛИТЕРАТУРНА КРИТИКА

Полемики
  За "еврейските романи" и предразсъдъците, които дебнат в литературата. Отворено писмо до Светлозар Игов

 

* * *
Критика за Леа Коен

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2005-2012

Електронно издателство LiterNet