Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ИЗ "БЯГАЩИ МИШЕНИ"
(Документален откъс)

Леа Коен

web

I. Доклад на съветския посланик в София А. М. Пузанов
относно българската позиция за Чехословакия, 1 август 1968 г.

 

Източник: Яромил Навратил. The Prague Spring 1968.  Hungary: Central European Press, 1998, pp. 69. Превод от английски език: Леа Коен.

Оригинален източник: AVPRF, F. 059, Op. 58, P. 124, D. 573, LI. 95-96; Vondrová & Navrátil, vol. 2, pp. 150-151.

Обяснение: по време на два проведени разговора, лидерът на БКП Тодор Живков изразява позицията на БКП и своята собствена относно събитията в Чехословакия:

 

Първи разговор с Живков:

Невъзможно е да се има доверие на А. Дубчек, О. Черник и И. Смръковски. Те не са в състояние да променят ситуацията в страната си, и дори да имат тази възможност, съзнателно нямаше да го направят. Трябва да се опрем на други сили. От наша гледна точка ситуацията в Чехословакия е изключително опасна. Ционизмът е активно навлязъл и в други страни, не само там. Той е, който упражнява огромен натиск върху Янош Кадар. Дори тук, в България, ние имаме известни прояви в тази насока...

Знаете, че секретарят на БКП, другарят Станко Тодоров, е женен за еврейка...

Нейните политически възгледи са доста смущаващи. Станко Тодоров е достатъчно зрял и опитен като политически лидер, но понякога показва, че е под влияние на възгледите на жена си по известни въпроси.

 

Втори разговор с Живков по-късно през същия ден:

Ние сме убедени, че независимо от резултатите от двустранните преговори в Черна над Тиса, ситуацията в Чехословакия и цялостният ход на събитията не дават основание да се запази сегашното ръководство, поради неговата неспособност да промени положението там. Политбюро на БКП потвърждава по-рано потвърдената позиция: тъй като ситуацията в Чехословакия трябва да бъде променена и комунистическата партия и социалистическите завоевания следва да бъдат запазени, ние сме длъжни да употребим всички възможни и необходими мерки, включително въоръжените сили на Варшавския договор, ако ситуацията го изисква.

А. Дубчек, О. Черник и И. Смръковски не дадоха никакви гаранции, че желаят да променят ситуацията. Те са националисти и ревизионисти, които не обичат Съветския съюз.

Ако не успеем да променим хода на събитията, ще бъде катастрофално: това ще бъде блам за Съветския съюз, за всички социалистически страни, за цялото международно комунистическо движение, за развитието на нашите социалистически страни.

Накъде отиваме? Китай скъса с нас, същото се случи и с Албания. Положението е само на йота по-добро с Куба, Румъния и Югославия.

Ние не можем и не трябва да отстъпим нито педя земя повече!

Ние напълно съзнаваме трудностите, които ще възникнат в международното комунистическо движение в резултат на извънредните мерки, които ще трябва да предприемем по отношение на Чехословакия. Но какво можем друго да направим?

Ние трябва ясно да признаем колко опасно развитие има вече ревизионизмът в международното комунистическо движение. Вземете за пример Италианската комунистическа партия. Тя не е вече същото, което беше преди 10 години: социалдемократичните възгледи са я изцяло завладели. Само поради обстоятелството, че това е масова партия, не можем да твърдим, че тя е марксистко-ленинска партия.

Или вземете Френската комунистическа партия, която е попаднала изцяло под влияние на ционизма.

Ние вярваме, че враждебните последици в международното комунистическо движение и врявата, която ще се вдигне от международните реакционни сили, ще ни поставят само ефемерни трудности. Ако възстановим Чехословакия като част от социализма, ние ще заздравим силите на Варшавския договор и силата на социализма като цяло.

Но ако, противно на това Чехословакия напусне Варшавския договор или остане в него по начина на Румъния или други ревизионистически държави, силите на Варшавския договор ще бъдат значително отслабени и това ще постави пред голямо изпитание ГДР, Полша и Унгария. В случай на война съветската армия ще трябва да се бие не на чехословашко-германската граница, но на съветско-чехословашката.

Ако събитията в Чехословакия не се променят бързо и решително, това ще доведе освен всичко друго и до пълна реабилитация на Тито. Хрушчов вече го реабилитира веднъж и ние ще направим това втори път. Ще изглежда, като че ли Тито е най-големият световен политик.

Делегация на БКП ще бъде в Братислава. Ние гледаме на предстоящото съвещание на 6-те комунистически партии само като на тактически ход. Що се отнася до събитията в Чехословакия, най-вероятно нищо няма да произлезе от тази среща. "Дано Господ да помага да се лъжем." Срещата ще бъде успешна, само ако убедим чехословашкото ръководство да подпише декларация или комюнике в духа на писмото на Варшавския договор за овладяване на положението в Чехословакия съгласно предложените в писмото мерки.

Нашето мнение е просто: Да ги принудим да капитулират. Ако откажат, трябва да приложим други, крайни мерки.

 

II. Снимки от Прага 1968

(Из архива на Леа Коен)

 

Прага 1968. Фотограф: Йозеф Куделка (1)

Прага 1968. Фотограф: Йозеф Куделка (1)

 

Прага 1968 (2)

Прага 1968 (2)

 

Прага 1968 (3)

Прага 1968 (3)

 

Прага 1968 (4)

Прага 1968 (4)

 

Прага 1968 (5)

Прага 1968 (5)

 

Прага 1968 (6)

Прага 1968 (6)

 

Прага 1968 (7)

Прага 1968 (7)

 

Прага 1968 (8)

Прага 1968 (8)

 

Прага 1968 (9)

Прага 1968 (9)

 

 

© Леа Коен
=============================
© Електронно списание LiterNet, 22.08.2008, № 8 (105)