Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЯНА ЯЗОВА
=============================

Яна Язова е родена на 23.05.1912 г. в гр. Лом с името Люба Тодорова Ганчева. През 1930 г. семейството ѝ се премества в София, където тя най-напред завършва гимназия, а след това и славянска филология (1935) в Софийския университет. До 1944 живо участва в литературния живот - активно се включва в дейността на Клуба на българските писателки, където членува от 1932 г., а пет години по-късно става част от новото Настоятелство, в което е избрана за библиотекарка. Сътрудничи на редица периодични издания, където публикува стихове, разкази, произведения за деца. Авторка е на романа "Ана Дюлгерова" (1936), "Капитан" (1940) и на драмите "Последния езичник" (1940), "Силян Щърка. Драма в стихове" (2004). Творческата ѝ биография се попълва и от редакторската и издателската работа в списанието за деца "Мила - Блок" (1941-1943), както и от ангажиментите ѝ в "Училищен преглед" и "Развигор". След 1944 г. Яна Язова се отстранява от публичния живот, но не престава да пише. Голяма част от произведенията ѝ са разчетени по архивите на авторката и издадени няколко десетилетия след смъртта ѝ. Такива са романовата трилогия "Балкани" - "Левски" (1987), "Бенковски" (1988) и "Шипка" (1989), както и романите "Соления залив" (2003) и "Александър Македонски" (2002), започнат от авторката във времето след 1942. Яна Язова умира при неизяснени обстоятелства на 09.07.1974 г. в София.

ПОЕЗИЯ

Стихотворения
Из "Язове" (1931)
  Плътта
  В тинята
  Монахиня
  Плач над България

Из "Бунт" (1934)
  Бунт
  Снежни думи
  Гамени

Из "Кръстове" (1934)
  Хвръкни от мен
  Късна сватба
  Морето в мен

ПРОЗА

Романи
  Из "Александър Македонски"

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2019
Електронно издателство LiterNet