Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

КОНСТАНТИН ИКОНОМОВ
=============================

e-mail : ikon@abv.bg

Константин Икономов е роден в Банско на 05.10.1939 г. Учи в Техникум по горска промишленост в Банско, а след това завършва Висшия лесотехнически институт в София (1962). Работи като конструктор и научен сътрудник в областта на транспортното машиностроене. През 1967 г. се завръща в Банско, за да постави началото на Техникума по електроника и металообработване, на който е директор до 1980 г. След конкурс е избран да оглави току-що създадения Национален парк Пирин (1980-1995). Председател на Комитета по горите в служебното правителство на Стефан Софиянски, а след парламентарните избори е заместник-министър в Министерството на земеделието, горите и аграрната реформа (1997). По покана на Правителството на Република Македония е назначен за съветник на Министъра на земеделието, горите и водното стопанство в Скопие (1999-2002). Автор на поетическия сборник "Високосна година" (2009), както и на няколко непубликувани книги с поезия, импресии, хумор. Превежда книгите на македонските поети и интелектуалци Марян Гьорчев "Хума" и Любчо Георгиевски "Градът", "В името на истината". Представя в Банско три изложби на "глиптики", правени от природни материали и събирани из Пирин. През 2009 г. с помощта на проф. Кирил Гогов публикува голямоформатен луксозен албум "Банско. Роден дом", в който вплита родова история, фотографии на "глиптики", свои стихове.

ПОЕЗИЯ

Стихове
Из "Дълги стихове"
  Наблюдател
  Къде са?
  Кълбото
  Когато гръм удари

Из "Требник"
  I. Обвинявам яростно другите...
  II. С топлите си красиви очи...
  III. Според свирепите азиатски закони...
  IV. Защо да водим дневници, когато...
  V. С години кръстосвам небето...
  VI. Замаяни, горделивите слънчогледи...
  VII. Над гордия контур на планината...
  VIII. През пръстите преплетени отлитва...

БИОГРАФИИ

Автобиографии
  В трето лице. Автобиографични бележки

 

* * *
Критика за Константин Икономов

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2011
Електронно издателство LiterNet