Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ГАЛЕРИЯ "АРТИН".
Само за ценители на високо изкуство

Елена Владова

web

80 индивидуални и колективни изложби на автори от цялата страна и чужбина са вписани в почти 5-годишната история на варненската галерия “Артин”. Салонът ще отбележи през 2002 г. кръглия си юбилей. В галерия “Артин” може да се намери преди всичко изящно изкуство, а ако нещо я откроява най-ярко на фона на останалите салони в града, това е изключително богатата колекция от графика (на над 30 различни автори). И в този факт няма нищо случайно, тъй като уредничката на галерията Емилия Чакалова е завършила графика в НХА. “Смятам, че за успех на една галерия може да се счита, ако направиш поне едно неизвестно име популярно и още - ако приобщиш към изкуството поне няколко души, които преди това не са се интересували от него”, казва Емилия Чакалова. Галерията представя главно съвременно българско изкуство, а изложбите се сменят на две или три седмици, като всеки годишен сезон приключва с една сборна експозиция.

През юни 1997 г.

галерия “Артин” отваря врати за варненската публика. Първата изложба е сборна и включва творби на 30 автори от града. Веднага след това в салона гостува Ванко Урумов с естетската си колекция “12 Caprichos”. “Още от самото начало галерията си постави за цел да не бъде поредният артбазар, а да развива активна изложбена дейност и да показва стойностните постижения във визуалното изкуство на художници от различни творчески поколения”, казва Емилия Чакалова.

Сашо Анастасов - Кръг I, рисунка, 2001Списъкът на авторите, гостували в “Артин” (някои и не веднъж), е изключително пъстър. Сред тях са имена на художници, които в това артистично пространство правят дебюта си пред варненска публика, като Владимир Чукич от Хасково, многоликият Веско Велев или Анелия и Тодор Райкови от Бургас, чиято изложба бе съвсем наскоро. В галерията са правили изложби още имена като Андрей Даниел, Вихрони Попнеделев и Греди Асса, Любен Диманов, Едмонд Демирджиян, Георги Лечев, Мария Чакърова, Явор Цанев, Веселин Начев, Сашо Анастасов, Владимир Иванов, Панайотис Гуджимисис, Кина Петрова, Васко Василев, Георги Демирев (с три изложби), Маня Вапцарова, Димо Колибаров, Цветан Казанджиев, Стефан Божков, Цанко Панов, Сред скулпторите, гостували в салона, са Вежди Рашидов, Кирил Янев, Альоша Кафеджийски, Румен Михайлов от Шумен, Николай Савов от Пловдив, проф. Валентин Старчев, Иван Жеков. Изключително силно през изминалите години е присъствието на автори от Пловдив, които си заслужава да не се подминават - Атанас Хранов, Моника Роменска, Румен Нечев, Емил Миразчиев, Кольо Карамфилов.

Представянето на утвърдени автори

е една от линиите в дейността на галерия “Артин”. В салона се дава място за изява и на млади художници, чийто професионален път тепърва ще се разгръща. По традиция всяка година започва с изложба на млад автор - Боряна Георгиева от Шумен (през 1998 г.), Ваньо Иванов от Добрич (през 1999 г.), Антоанета Георгиева от Варна (през 2000 г.), Детелина Михайлова от Варна (през 2001 г.). Творби на студенти от художествените специалности на ВСУ също са намирали място в салона. Наскоро там откри самостоятелна изложба Виктор Петков, възпитаник на ВУЗ-а, а в момента тече изложбата на първия курс от новата специалност “художествено оформление”. Галерия “Артин” показва и сборни експозиции от пленери, провеждащи се в страната, като досега са представяни международният литографски пленер в Пловдив (1999 г.), работата на Милко Божков, Росен Донев, Стоян Цанев и Светлин Русев в с. Ичера (1998 г.) и пленерът на KFC в Балчик миналата година. През 1999 г. в галерията гостува със самостоятелен проект създателят на фистивала “Процес-пространство” Димитър Грозданов.

Альоша Кафеджийски - из "Малки форми", сн. Н. АлексиеваСред гостуванията на чужди автори се открояват самостоятелните изложби на френската художничка Ан дьо Колбер-Христофоров и тазгодишната изложба на белгийския график Хуго Безард. В международната дейност на галерия “Артин” се вписват няколко експозиции на наши автори в чужбина, които са намерили чуждите си ценители в салона - на Димо Колибаров в Белгия и на Веселин Начев и Валери Чакалов в Швейцария (септември, 2001 г.).

Галерия “Артин” предоставя пространството си и за литературни премиери, организирала е и благотворителни инициативи, кото съвместната с фонд “13 века България” експозиция (1997 г.) и изложбата “Българска народна шевица” (1998 г.). От старите майстори, представени в салона, варненската публика ще запомни името на Янаки Манасиев, чието забравено творчество бе показано за първи път тук. В рамките на провелите се два фестивала “Август в изкуството” “Артин” участва с изложбите на Атанас Хранов (2000 г.) и Владимир Чукич (2001 г.).

“Всяко културно пространство,

каквото е галерията, е плюс за града, защото тук не се говори за грубия материален бит и лошите неща от ежедневието ни. Радостно е, че имаме постоянни клиенти от чужбина, които при всяко свое поредно гостуване във Варна идват в галерията, за да търсят българско изкуство”, казва Емилия Чакалова. Сред художниците, които не правят комерсиални компромиси и са намирали неведнъж ценители и клиенти в галерията, е например Веселин Начев.

“Като галерист бих искала някога да имам възможността да работя само с определен кръг от автори, които харесвам и които да успявам да продавам добре тук, но това е далечна мечта”, добавя още Емилия Чакалова.

 

© Елена Владова, 2001
© Издателство LiterNet, 29. 03. 2002
=============================
Публикация във в. Черноморие, 2001.