Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни
БРЕНДАН КЪНЕЛИ
=============================

Брендан КънелиБрендан Кънели е роден през 1936 г. в Балилонгфорд, област Кери. Учи в колеж "Св. Ита" и Тринити колидж, където от 1973 година е професор по Съвременна английска литература. Публикувал е над двадесет сборника с поезия. Един от най-изтъкнатите и обичани съвременни поети в Ирландия. Най-популярен става с две поетични книги: "Кромуел" и "Книгата на Юда". Последната вдъхновява U2, които включват в песните си един основен мотив от книгата му: "Ако искаш да служиш на този век - предай го!" и внася дълбок размисъл върху ролята на Юда в християнската история и ролята на предателството в западната култура. Известен драматург с версии на пиеси като "Антигона" (1986), "Медея" (1988), "Троянски жени" (1993) и "Кървава сватба" (1996). Редактор на няколко антологии "Пенгуин книга на ирландската поезия" (1970), "Между невинност и мир: любими ирландски стихотворения" (1993) и "Жените на Ирландия - минали и настоящи творби". Последният му сборник с поезия "Познати непознати" (2004) включва нови и стари редактирани творби.

ПОЕЗИЯ

В превод на Минка Параскевова

Време за гласове
  Дарбата
  Гледни точки
  Хляб
  Книга
  Мед
  Ножове
  Реставрация
  Връзка
  Дъблин: портрет
  Стихотворение на един тригодишен
  Да учи
  Катехизис

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2004
Електронно издателство LiterNet