Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни
АЛАН ТИТЛИ
=============================

Алан ТитлиАлан Титли е роден през 1947 година в Корк. Учи в Дъблин, където в момента живее и преподава ирландска литература и култура, декан е на факултета по Ирландистика в колежа “Св. Патрик”. Майстор е на разказа, романа и есето на ирландски език. Сред най-известните му романи са: Méirscrí na Treibhe ("Племенни белези от рани"), реалистичен роман за африканската политика, Stiall Fhial Feola ("Сочно парче плът"), история за канибализъм в Дъблин и An Fear Dána ("Човек на изкуството"), история за ирландски поет от тринадесети век, който се е включил в кръстоносните походи. Разказите му са както реалистични, така и фантастични. Едно от най-популярните му драматични произведения е разработката на “В очакване на Годо”, Tagann Godot ("Годо се появява"), в която Годо се появява, но до последния миг никой не е напълно убеден, че това е точно той. Развръзката е както комична, така и трагична. От дълги години участва активно в културния живот на Ирландия. Творбите му са удостоени с много награди като Butler Prize на Ирландско-американския културен институт, Stewart Parker Award от Би Би Си за драма, Pater prize от австралийската Академия на науката и изкуствата за международна радиопиеса, Eilís Dillon Award за детска литература. Негови творби са преведени на английски, италиански, хърватски, албански и румънски. езици.

ПОЕЗИЯ

В превод на Минка Параскевова

  Аз бях гладен

ПРОЗА

В превод на Минка Параскевова

Притчи
  Уши
  Поетът, който умрял и отишъл в ада
  Третият свят
  Разказвачът на истории
  Кралската съдба
  Братството на мъдростта
  Плоска земя
  Епископът, който сложи пръста си в дигата
  Имаше почукване на вратата

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2004
Електронно издателство LiterNet