Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни
ПЛОСКА ЗЕМЯ

Алан Титли

web

Това се случило в онова далечно време, когато хората били много по-недоверчиви отколокото сега. Някои твърдели, че Земята била плоска като билярдна маса. Те твърдели също така, че ако стигнеш края на света, ще полетиш надолу към самия ад, може би, или със сигурност към Царството на мрака, от което никой дотогава не се бил върнал.

Но имало и други, които твърдели, че светът е кръгъл като топка и ако вървиш на запад, със сигурност ще се завърнеш откъм изток, не по-различно от начина, по който муха пъпли по кора на ябълка.

Но имало и трети, които твърдели, че светът бил овален, но никой не им обръщал никакво внимание, защото този, който играел с овални топки, го считали, ipso facto, за малко странен.

И тези, които твърдели, че светът бил плосък като билярдна маса, скоро започнали да воюват с тези, които считали света за кръгъл като топка. И въпреки че имало мъдри мъже, а дори и гении между тях, те не успели да се споразумеят дали едните или другите били напълно прави, защото нямало нищо общо между тях.

И понеже били хора, и понеже не могли да си измислят друг начин за разрешаване на конфликта, и понеже никога не биха могли да достигнат до някакво споразумение, те решили да сложат край на спора си с война, защото били преди всичко хора. И въпреки че цели градове били изравнени със земята и безценни богатства разрушени завинаги, и милиони хора били унищожени, приключила войната и въпросът най-накрая бил разрешен.

Професорите и мъдреците започнали да изследват и публикуват откритията си за това как светът бил плосък, защото именно те - плоскоземлените, били, които спечелили войната.

И за да не се появи някакво различно или противоположно мнение, те събрали всички свои врагове на едно място, или поне останалите живи, завързали ги и ги натоварили в коли, каляски, колесници. Закарали колите, каляските и колесниците на хълма на края на света, защото, в края на краищата, те били правите.

 

 

© Алан Титли
© Минка Параскевова, превод
=============================
© Електронно списание LiterNet, 13.09.2004, № 9 (58)