Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МИРЕЛА ИВАНОВА
=============================

e-mail : mirelaiv@abv.bg

Мирела ИвановаМирела Иванова e родена на 11.05.1962 г. в София. Учи в Немската гимназия в родния си град и българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски" (1985). Живее и работи в родния си град София. Дълги години е уредник на къща музей "Иван Вазов”, а от 2016 г. - драматург в Народен театър "Иван Вазов". Дебютира в сп. "Родна реч" (1977). Автор на стихосбирките "Каменни криле” (1985), "Шепоти” (1989), "Самотна игра” (1990), "Памет за подробности” (1992), "Разглобяване на играчките” (1995), "Einsames Spiel” (Heidelberg, 2000; прев. Норберт Рандов), "Еклектики” (2002), "Versöhnung mit der Kälte” (Heidelberg, 2004; прев. д-р Габи Тиман). През 2004 издава "Дума по дума" (публицистика), следват "Бавно” (2009; 2013; разкази и стихотворения, илюстр. Греди Асса), "Любовите ни” (2012; поетична антология), "Всички разкази са за теб” (2014; 2015), "Площад България. Високи патоси и всекидневни притчи" (2016) и "СЕДЕМ. Стихотворения(с)биографии" (2018). "Памет за подробности” получава наградата на СБП за най-добра поетична книга (1993), "Еклектики” - за най-добра книга на 2002 г. на Сдружението на българските писатели. Носител е на наградата за поезия на в. "Труд” (1999) и на Националната награда за българска художествена литература "Христо Г. Данов” (2003). През 2001 в Мюнхен ѝ е присъдена наградата за модерна поезия от Източна и Югоизточна Европа, връчвана ежегодно от немския медиен магнат д-р Хуберт Бурда. Книгата "Всички разкази са за теб" е номинирана за наградите за съвременна българска проза на Портал "Култура" и на книжарници "Хеликон", а "Бавно" е с номинация за "Христо Г. Данов". През 2018 г. "СЕДЕМ. Стихотворения(с)биографии" получава наградата за литература на София и наградите за поезия "Николай Кънчев" и "Перото". Стихотворенията, разказите и есетата на Мирела Иванова са превеждани на множество езици.

ПОЕЗИЯ

Книги
  Каменни криле
  Памет за подробности

В превод на сръбски - Мила Васов

Стихове
  Једно за другим
  Унутрашње крварење
  Острво Тасос
  Елементарна честица

В превод на турски - Хюсеин Мевсим

  Insomnia chronica
  En sonunda

ЕСЕИСТИКА

Есета
  Любовта на Лора: ревност по съдържание и смърт по форма
  Смъртта на Вазов

ЛИТЕРАТУРНА КРИТИКА

Обзори
  Пътищата в българската женска поезия

КРИТИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД

Рецензии
  Бастунът, който пази и убива

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2003-2020
Електронно издателство LiterNet