Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ГАЛЕРИЯ "БУЛАРТ". ИЗКУСТВОТО ПО ПЪТЯ ВАРНА - БЪЛГАРИЯ - СВЕТА

Елена Владова

web

Росен Кръстев, живопис, представян в "Буларт"На 16 октомври [2000 - бел. ред.] галерия “Буларт” ще отбележи официално четвъртия си рожден ден. Макар че е създадена по-късно от други частни галерии във Варна, за изминалото време тя се наложи в артпространството на града като един от най-сериозните салони, където може освен да се срещнеш със стойностното изкуство, и да говориш за него. За 4 години в галерията са представени със свои творби над 150 художници от цялата страна, над 50 са самостоятелните експозиции. Изложбите в “Буларт” винаги са подчинени на определена тематика и се изграждат на кураторски принцип. Сред имената на българските автори, които са записали в професионалната си биография самостоятелни изложби в “Буларт”, са тези на графиците Роберт Баръмов, Димо Миланов и Васил Попов, на живописците Валентина Бъчварова, Пламен Бонев, Нено Белчев, Жени Кателиева, на скулпторите Христо Христов и Живко Дончев. Галерията е представяла и автори от чужбина - графика на Мартин Байенс и на словаците Роберт Янчович и Владимир Гаджович, а през 1997 г. - и френският художник Режис Прат. В чужбина са представяни като пътуващи изложби кураторските проекти на “Буларт” “Наив и примитив” и “Съвременна българска графика” (с участието на 25 автора, чиито творби са показани в Дания, Швейцария, Япония и САЩ).

През тази година в галерията преобладаваха самостоятелните изложби. Два бяха кураторските проекти - “Каприз” (сборна експозиция от творби на варненски художнички) и предстоящата “рожденическа” изложба “Седем”. За втори път “Буларт” се представи и на салона на частните галерии - най-авторитетната проява у нас в бранша.

Политика на галерия “Буларт”

Четири постоянни програми са в основата на всички индивидуални и сборни изложби в галерията. Програмата “Класика и съвремие” търси приемствеността между нашите стари майстори и съвременната българска живописна школа. Редом с платна на имена като Светлин Русев, Атанас Яранов, Димитър Казаков-Нерон и др., в галерията са представяни и творби на български класици - Владимир Димитров-Майстора, Златю Бояджиев, Наум Хаджимладенов, Преслав Кършовски, Атанас Михов, Карл Йорданов, Вяра Недкова, често и на Янко Маринов. Голяма част от творбите на старите майстори са представяни за първи път пред публика. Програмата “Нови културологични посоки” дава път на специфични творчески изследвания. В нея попадат обширни кураторски проекти като “Наив и примитив” (сборна експозиция от творби на 20 наши художници), “За жената - метафизично”, “Композиция в бяло” и др. По програмата “Съвременно българско изкуство” в галерията са гостували художници, чиито търсения са предимно в областта на концептуализма. Неслучайно именно в "Буларт" през миналата година Владимир Иванов представи проекта си “Танграми за приятели”, а с две концептуални изложби досега е гостувал и Веселин Димов - “Фокус във фокуса на възприятията” и “5 минути небе” (документален филм). В рамките на Дните на пластичните изкуства в галерията проекта си “Морфи” представи Станислав Памукчиев. “Буларт” разработва и програма за насърчаване на детското творчество, част от нея бе летният конкурс за детска рисунка на морска тематика, който се проведе за последен път миналата година, но в бъдеще ще бъде възобновен.

Част от политиката на галерия “Буларт” е и издирването на млади и талантливи автори. Едно от откритията на галерията е графикът Юлиан Йорданов, който бе представен самостоятелно за първи път във Варна в “Буларт”. След това той получи достойно международно признание, на последното биенале на графиката бе удостоен с наградата на фондация “Art Dialogue”.

Награди на галерия “Буларт”

Представяне на  Йордан Ангелов в "Буларт"“Буларт” е единствената галерия във Варна, която от създаването си ежегодно присъжда няколко награди - за цялостен принос в областта на изкуството, за млад автор, от миналата година - и за медия и журналист, а тази година ще бъде връчена за първи път и новоучредената награда за млад куратор.

Досегашните носители на призовете са:

1996 - Веселин Димов (за цялостен принос)

         - Юлиан Йорданов (за млад автор)

1997 - Валентина Бъчварова (за цялостен принос и млад автор)

1998 - Роберт Баръмов (за цялостен принос и млад автор)

Седем модалности...

Рождения си ден на 16 октомври галерия “Буларт” ще посрещне с експозиция от творби на седем наши художници. “Седем модалности - черно-бяло - теофания” е кураторски проект, по който авторите ще подготвят творбите си специално за експозицията. Альоша Кафеджийски, Ангел Станев, Милко Божков, Пламен Бонев, Светлин Русев, Свилен Блажев и Станислав Памукчиев са художниците, които не с думи, а с бои ще се отзоват на интелектуалното предизвикателство. Предвижда се и издаването на каталог, в който ще бъде включен текстът на галеристката Дора Дончева и творбите на седемте художници. Втори, обемен каталог на галерията, ще се появи следващата година.

2001 г. “Буларт” ще посрещне с нова пътуваща изложба от съвременна българска графика. Разработват се и проекти за обмен на българско и чуждо изкуство между галерията и неправителствени организации и фондации. Скулпторът Стефан Лютаков, живописците Румен Богданов и Атанас Атанасов и графикът Юлиан Галеристката Дора ДончеваЙорданов са някои от авторите, които ще гостуват следващата година със самостоятелни изложби.

Галеристката Дора Дончева

“Създадох галерията след сериозно обсъждане и анализ на художествената ситуация у нас. Още от името на галерията може да се разбере, че интересите й не са насочени само към творчеството на художници от Варна. “Буларт” бе открита точно на 16 октомври със сборна експозиция от творби на варненски автори. Мисля, че тези, които се занимават с изкуство у нас, са поразени от особен вид сладка болест. За мен изкуството е оазис, където спират ежедневните битки и човек се връща към естественото си състояние - на красива и духовно-неподправена същност. В тази връзка е разработена и политиката на галерията, неслучайни са и художниците, чиито творби намират място тук. Интересуват ме автори, чиито творчески подход и търсения са свързани с духовността”.

 

 

© Елена Владова, 2000
© Издателство LiterNet, 12. 04. 2001
=============================
Публикация във в. Черноморие, 13. 10. 2000.