Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ИВАН СИМЕОНОВ
=============================

e-mail : ivansimeonovpz@abv.bg

Иван СимеоновИван Симеонов е роден на 10.02.1950 г. в с. Козарско, Пазарджишка област. Завършил е българска филология в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" (1981). Работил е като прогимназиален и гимназиален учител, директор на училище и преподавател по детска литература в Педагогическия колеж - гр. Пазарджик. Бил е директор на Българското училище в гр. Триполи, Либийска арабска джамахирия (1995-1996), и методист по български език и литература в гр. Арциз, Одеска област, Украйна (1998-2002). Докторска дисертация по методика на обучението по литература защищава през 2002 г. От 2006 г. досега работи като преподавател по български фолклор и митология, история на българската литература и теория на литературата в Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак", командирован след конкурс от Министерството на образованието и науката на Република България, където изпълнява длъжността доцент към катедра "Филология". Отговорен секретар е на университетския вестник "ТУК". Автор е на шест монографии ("Как да интерпретираме литературен текст", София, 2004; "Творчеството на Константин Величков за деца", Пазарджик, 2005; "Творци и проблеми на литературата за деца", Пловдив, 2005; "Митологично-легендарното в българската белетристика за деца и юноши (1918-1945)", Кишинев, 2008; "Общи фолклорни явления у българи и молдовани" (на български и румънски език, в съавторство с Евгения Мандажи), Кишинев, 2008; "Българската литературна приказка", Кишинев, 2009) и на пет учебника, учебни пособия и сборника ("Практически насоки за писане на литературнонаучно съчинение и примерни разработки", София, 1997; "Анализи на творби от българската литература", Пловдив, 2001; "Интерпретации на литературни теми", Пловдив, 2003; "Европейские горизонты болгарской литературы ХІХ-первой половины ХХ века (Сборник статей)", Кишинев, 2007; "Български фолклор и митология. Учебник за университета", Кишинев, 2009. Публикувал е 16 доклада от симпозиуми, научни конференции и кръгли маси и 105 студии, статии и рецитали. Научните му интереси са насочени към българския фолклор и митология и към историята на българската литература. Занимава се и с музика - свири на китара и композира естрадни песни. Сформираното от него певческото трио "Бесараб проджект" (Анна Войтович, Виктория Войтович и Анна Алавацкая) изпълнява неговата песен "Не си отивай!" на Националния песенен фестивал "Бургас и морето" (2009).

ЛИТЕРАТУРНА КРИТИКА

Статии
  Фолклорната и литературната приказка
  Българската литературна приказка
  Титрологичната метафора "Гусла" в българската възрожденска поезия
  Мотивът за Пътя в стихотворенията "Ни лъх не дъхва над полени" и "Самотен гроб в самотен кът" от Пенчо Славейков

КРИТИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД

Отзиви
  Нов сборник с доклади от научна конференция

ТЕАТРАЛНА КРИТИКА

Отзиви
  Съвременната жена пред избор. Нова постановка на театър "Смешен петък"

ОБРАЗОВАНИЕ

Статии
  Изучаването на български език и литература в Одеска област на Украйна
  Аргументативната същност на литературноинтерпртативно съчинение

Рецензии
  Интересно изследване

 

* * *
Критика за Иван Симеонов

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2002-2009
Електронно издателство LiterNet