Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

КОНСТАНТИН ГЪЛЪБОВ
=============================

Константин Гълъбов е роден в Перущица на 17.04.1892 г. Следва немска филология в Гьотинген и Кил, Германия (1911-1915). Завършва с докторат. От 1921 г. е лектор, а от 1926 до 1970 е професор в Софийския университет. Основател е на катедрата Немска филология (1923), декан на Историко-филологически факултет (1933-1936). Дописен почетен член на Германската академия в Мюнхен, член на българския ПЕН-клуб, основател на Дружеството на българските есеисти (1928). Автор е на изследвания в областта на немската класическа литература, на немската историческа граматика и фонетика, на монографии, студии и статии по въпроси на българската литература и култура. През десетилетието след Първата световна война организира литературния кръг "Стрелец". Редактира (1926-1927) литературния седмичник "Стрелец" и "Изток". Занимава се с разностранна литературна дейност като есеист и критик; автор на литературоведски изследвания. Пише критика, есеистика, стихове, разкази, повести, хумористичен роман, спомени; преводач и редактор. Умира на 25. 12. 1980 г.

ЛИТЕРАТУРНА КРИТИКА

Статии
  Същина и задачи на литературната критика (В памет на д-р К. Кръстев)
  Нашата култура и най-новата ни литература
  Нашите културни задачи
  Димчо Дебелянов
  Творчеството на Д. Дебелянов
  Атанас Далчев - литературен портрет

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2002-2006

Електронно издателство LiterNet