Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПАВОЛ РАНКОВ
=============================

Павол РанковПавол Ранков е роден през 1964 г. в гр. Попрад, Словакия. Дипломира се във Философския факултет на университета "Ян Коменски" в Братислава, където сега е доцент, преподавател в специалността "Книгознание и информатика". В литературата дебютира със сборника разкази "От дистанцията на времето" (1995), следван от още два сборника - "Ние и те/те и ние" (2001) и "Интимна близост" (2004). През 2008 г. се появява романът му "Случи се на 1 септември", за който получава наградата на ЕС за литература (2009). А през 2011 г. излиза и романът му "Майки", отличен с наградата за оригинална литературна творба на Словашкия литературен фонд (2011). Последователно на книжния пазар се появяват "Разкази" (2012), "На другата страна" (2013) - също сборник с разкази, и студията "Масовите комуникации, масмедиите и информационното общество" (2012). Последни засега са романите му "Места, които ги няма на картата" (2017) и "Легенда за езика" (2018). Носител е и на словашката литературна награда "Иван Краско" (1995), на литературната награда "Жан Моле" на италианското министерство на културата (1997), наградата за къс разказ на вестник "СМЕ" (2001). Негови творби са преведени на шведски, английски, унгарски, арабски, чешки, полски, хърватски, словенски, немски и на български ("От дистанцията на времето", "Случи се на 1 септември" и "Майки").

ПРОЗА

В превод от словашки - Николай Фенерски

Разкази
  Във всяка дума дума
  Инспектори
  Тунел
  Тишина и спокойствие
  Кратки вести/ Пасажерът
  Провалената вечер
  Случаят с цветарката
  Погребението на държавника

ПРОЗА

В превод от словашки - Асен Милчев

Приказки
  Принцовете близнаци

 

* * *
Критика за Павол Ранков

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2003-2020
Електронно издателство LiterNet