Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ВАСИЛ ПУНДЕВ
=============================

Роден в Дупница на 08. 09. 1892 г. Завършва славянска филология в Историко-филологически факултет на Софийски университет (1913). По време на Балканската война е четник в Македония и доброволец в Македоно-одринското опълчение. След войните е учител в I-ва мъжка гимназия в София. Редактира вестниците "Свободна реч", "Македония" и "Вардар". Публикува във в. "Литературен глас" и в списанията "Българска мисъл", "Златорог" и др. Използва псевдонима Чакре - име на легендарен македонски войвода. Член на Дружеството на българските журналисти, на СБП, на ПЕН-клуба. Убит от политически противници на 04. 03. 1930 г. Литературен историк и критик с широк спектър на творчески интереси и изследвания. Проучва българската литература от Възраждането и следосвобожденския период, занимава се с проблемите на българската лирика. Книга с приносен характер е "Днешната българска лирика" (1929).

ЛИТЕРАТУРНА КРИТИКА

Статии
  Поетическият ритъм
  Неофит Хилендарски Бозвели
  Григор Пърличев
  Стоян Михайловски
  При Яворов
  Димчо Дебелянов
  Николай Лилиев - "Птици в нощта"

Рецензии
  Канонът на българската литература

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2002-2004
Електронно издателство LiterNet