Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

Йордан Радичков
=============================
ОПИТ ЗА ЛЕТЕНЕ

(пиеса в две части)

web

Участници в преследването на скитащия балон

Първа група преследвачи:

1. ДАСКАЛ КИРО, стар човек, бивш учител, пчелар, възрожденец по дух
2. ИЛИЙКО, младоженец, хвърчащ в облаците
3. БАЙ ХАДЖИ АВРАМ ОПИТОМИТЕЛЯ, църковен настоятел, опитомител на врана, малък хаджия, тъй като е ходил на Светата Рилска обител
4. ПЕТЛЕТО, ковач и налбантин, наричан още Див Петел
5. МАТЕЙ НИЩОТО, с бълха в ухото

Втора група преследвачи:

1. АВРАМ СОВАЛКАТА, прекупвач на кози, извънредно подвижен човек, който постоянно има по някой трън в петата си
2. ИГОТО, козар, силен и величествен
3. ПЕТЪР, тих козар, апостол, при нужда си слага очила
4. ПАВЕЛ, тих козар, апостол, брат на Петър. Те са заети с едно каче, когато се налага, изпълняват санитарна роля, като вадят тръните от петите на Совалката
5. БАБИНА ДУШИЦА, стар човек с очила, билкар

Трета група преследвачи:

1. АВРАМЧЕТО, новобранец в тридневен отпуск, в полувоенна лятна униформа, присъединил се към гонитбата на балона
2. АВРАМОВИЦА, величествена жена, орлица на Аврамови махали
3. СТАРШИ, командир на полицейски ескадрон.

В събитията участвуват още:

Един скитащ балон, беглец от фронтовете на Втората световна война; спешна конна полиция; моми и невести, които белят платно на реката; детско хвърчило; бълха; опитомена врана с името Момо; ангели, които пренасят душата на един умрял човек от Аврамови махали; група от Влашко с гуцулски пищялки; група сърби с арнаутски пищови и възгласи: "Йебем му богу и богородицу!"; група гърци, изпълняващи тъжна мелодия на струнни инструменти; група турци с ходжа, със зурли и маанета, отделно прахоляка, който вдигат. Тези четири групи трябва да символизират Балканите, които не остават безучастни при появата на скитащия балон. Те ще присъствуват само звуково, като едната мелодия сменя другата. Най-високо сред Балканите е нашата група от преследвачи, тъй като ние сме в самия център на полуострова.

Време на действие: Втората световна война.

Място на действие: Аврамови махали, разхвърляни живописно по билото на Балкана.

Първата група от преследвачите е облечена разнородно, според характера на всеки от героите, само шапките са еднакви - сламени. Втората група от преследвачите са белодрешковцн, с кожени калпаци, само Бабина душица - билкарят, е с каскет. Освен каскета, той носи и чувал с билки. Апостолите Петър и Павел през цялото време на гонитбата и на летенето носят със себе си каче с мляко, предназначено за мандрата. Останалите козари са с геги в ръце - това ще улеснява актьорите, тъй като много често на българска сцена може да се забележи, че актьорите не знаят какво да правят с ръцете си и къде да ги денат, а като имат геги в ръцете, това ще бъде улеснение за тях. Групата на момите и на невестите е облечена в ризи-препущеници и в сукмани. Те трябва да имат хубави гласове, защото ще пеят песента: "Биляна платно белеше", и да са пластични, тъй като ще ни покажат ритуално белене на платно.

В звуковата или интонационна среда по време на гонитбата и гибелта на скитащия балон първо място заема мелодията на балона, ту нежна, ту бодра, ту замислена или пък бунтовна и гневна. Тя трябва тъй да е градирана, че постепенно да завладява и увлича участниците в преследването, за да може, когато те полетят над Балканите, да се включат постепенно и да затананикат без думи и да заподсвиркат мелодията. Музикалната тема ще остане да звучи интензивно и след гибелта на балона.

Тъй като сме сред Балкана, ще прибягваме и до помощта на ехото. Въздушните течения в планините са почти винаги възходящи: ако духнем птича перушинка, тя ще се понесе нагоре към небето, ако пуснем хвърчило, то ще се подеме нагоре, ако духнем глухарче, неговите нежни парашути ще се подемат нагоре. Балканите са обиталища на орлите, обиталища на летателни идеи, там духът на човека се рее високо в облаците и всеки от героите поне веднъж е летял насън. Активната част от летенето ще се изпълнява от младите актьори, доколкото ги има в театъра, а актьорите от средното поколение ще участвуват преди всичко словесно и статично (например двамата апостоли Петър и Павел ще летят, разположени удобно вътре в качето), защото средното поколение в българския театър натежа и се отказа от пластически израз. Пък и по-старите са реалисти, а младите все още хвърчат из облаците и ако с единия крак са на земята, с другия са на небето. У младите имаме още и желанието да се покажат юнаци пред момите и невестите от Аврамови махали.

Тази хроника има скромната задача да покаже как от реални събития простолюдието създава митове. Всички митове са създадени от простолюдието, смесица от въображение и невежество, и една постоянна мечта човек да се откъсне от мизерния и презрян земен живот. Като се осветлява и стопля чрез човешката душа, презрения и мизерен живот започва да звучи почти баладично и засиява с чисто човешка светлина.

  Първа картина
  Втора картина
  Трета картина
  Четвърта картина
  Втора част
  Пета сцена

 

 

© Йордан Радичков, 1979
© Издателство LiterNet, 26. 12. 2002
=============================
Публикация в кн. "Суматоха, Януари, Лазарица, Опит за летене", С., 1982.