Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МИХАИЛ ВИДЕНОВ
=============================

e-mail : mihail_videnov@abv.bg

Михаил Виденов е роден през 1940 г. в гр. София. Завършил е гимназия в гр. Годеч през 1958 г., а през 1964 г. - Софийския университет "Св. Климент Охридски". Преподавател е в Софийския университет от 1966 г. досега. Бил е гост преподавател в Пражкия Карлов университет (1972-1977) и в Московския университет "М. В. Ломоносов" (1984-1987). Чел е лекции в почти всички европейски университети. Доктор по философия на Карловия университет в Прага. Доктор на филологическите науки. Професор по социолингвистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Doctor honoris causa на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Основните му занимания са в областта на социолингвистиката, етнолингвистиката, диалектологията и паралингвистиката. В наши и чуждестранни издания е публикувал повече от 300 работи, посветени на съвременни процеси в българския език и в останалите славянски езици. Автор е на 16 книги, сред които са "Годечкият говор" (1978), "Социолингвистика" (1982, наградена от Съюза на учените), "Норма и реч" (1986), "Социолингвистически проучване на гр. В. Търново" (1988, съвм. с Боян Байчев, наградена от БАН), "Българска социолингвистика" (1990), "Съвременната българска градска езикова ситуация" (1990), "Софийският език" (1993), "Практическа социолингвистика" (1994), "Езиковата култура на българина" (1995), "Езикът и общественото мнение" (1997, наградена от Съюза на учените), "Социолингвистическият маркер" (1998), "Увод в социолингвистиката" (2000), "Българската езикова политика" (2003) и др. За научните му приноси има положителни отзиви в най-авторитетни европейски и американски списания. Професор М. Виденов е председател на Международното социолингвистическо дружество (София).

ЕЗИКОЗНАНИЕ

Статии
 Ние и българският книжовен език (съавтори: Красимир Стоянов, Катя Исса)
 Европейският съюз и предизвикателствата пред българските езиковеди
 По въпроса за "масовата грешка" в езика на съвременната българска интелигенция

Рецензии
 Важен труд върху юридическия стил
 Нова книга по теренна социолингвистика
 Важен научен труд, посветен на родопски говор
 За езиковата култура - четивно и с много знания

ОБРАЗОВАНИЕ

Статии
 За обучението по български език

КУЛТУРНИ СЪБИТИЯ

Годишнини
  Доц. д-р Константин Попов на 80 години

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2001-2010
Електронно издателство LiterNet