Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

НИКОЛ ДАНЕВА
=============================

e-mail : danysnik@gmail.com

Никол Данева е псевдоним на Йорданка Стефанова Николова, родена на 6.05.1954 г. във Варна. Живее от 1962 г. в София, където завършва Немската езикова гимназия. Висшето си образование получава в Техническия университет като инженер по компютърни системи, но работи твърде кратко по специалността. Няколко години е редактор в списание "Киноработник", където първоначално отговаря за материалите с техническа насоченост, после работи и като водещ на брой, автор на статии, автор на интервюта с наши и чужди кинодейци, участва в кинофестивали като редактор. Завършва курс по кинознание във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов". В годините на "перестройката" завършва кинорежисура в Москва, където се обучава в групите на кинорежисьорите Глеб Панфилов и Александър Митта. Режисьор е на две късометражни игрални новели, заснети в Студия за игрални филми "Бояна" с участието на едни от най-добрите ни актьори, между които Георги Русев, Павел Поппандов, Георги Мамалев, Анани Явашев, Катерина Евро, Антон Радичев и други. След настъпилите в страната промени за кратко работи като редактор в списание, служител в галерия, рекламен агент и др. Работила е седем години като редактор в кабелна телевизия. От 2005 г. се отдава изцяло на творческа дейност. Автор е на романите "Третият или Реквием за един убиец" (2006), "Черната котка" (2007), "13 рози" (2008), "Заклинанието" (2010), "Трите вещици и Лабиринтът" (2011) и "Картината. Убийство по Ботичели" (2017). Всеки роман е със самостоятелен сюжет, но заедно те оформят сага за преживяванията и откритията, които правят близначките Мария и Магдалена съвместно със своите приятели.

ПРОЗА

Романи
  Из "Картината. Убийство по Ботичели"
  Из "Заклинанието"
  Из "13 рози"
  Из "Черната котка"
  Из "Третият или реквием за един убиец"

 

* * *
Критика за Никол Данева

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2009-2017
Електронно издателство LiterNet