Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

НИКОЛА ВАПЦАРОВ
=============================

Никола ВапцаровНикола Йонков Вапцаров е роден на 24.11.1909 г. в град Банско. Завършва прогимназия в родния си град, а гимназия в Разлог. След това учи в Морското машинно училище във Варна (1926-1932). По време на практиката си посещава Цариград, Фамагуста, Александрия, Бейрут, Порт Саид. След завършване на Морското училище Вапцаров постъпва като техник в книжно-мукавената фабрика в с. Кочериново. През 1936 г. заминава за София. После работи като огняр в железниците и в Софийския общински екарисаж. През 1940 събира подписи из Разложко, по т.нар. "Соболева акция" за приятелство и взаимопомощ между България и СССР. За участието му в тази акция е съден и интерниран в Годеч. След завръщането му от Годеч през септември 1941 г. се занимава с минно-подривни дела срещу немските войски. Арестуван е през март 1942 г., като на 23 юли е осъден на смърт и още същата вечер е разстрелян на стрелбището на Школата за запасни офицери в София. Единствената му стихосбирка "Моторни песни" излиза през 1940 г. и е подписана с името Никола Йонков. Стихотворенията му са преведени на повече от 30 езика. Получава посмъртно почетна Международна награда за мир през 1952 г.

ПОЕЗИЯ

Стихове
  Любовна
  Пролет
  Борбата е безмилостно жестока...
  Дохождат дни, такива мрачни дни...
  Елтепска
  Имам си родина
  Прощално

В превод на английски език - Игор Милнер

  Song about love
  Spring
  A struggle always is both cruel and ruthless...
  There are some days, such awful days exist...
  The song of Eltep
  I Have a Homeland

В превод на немски език - Димитър Димитров

  Zum Abschied

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2007-2020
Електронно издателство LiterNet