Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ВЕСЕЛИН САРИЕВ
=============================

Веселин СариевВеселин Сариев е роден на 22.09.1951 г. в гр. Пловдив. Завършва Българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Дебютира със стихосбирката "Здраво утро" (1982), следва "Пред края на кръга" (1989), за която получава наградата "Пловдив" за литература. Търсенията на поета в областта на експерименталното слово, както и приятелството му с чилийския художник и поет Гилермо Дейслер, насочват интересите му към визуалната поезия. Веселин Сариев издава първото българско списание за визуална и експериментална поезия СВЕП (1990), в което кани за участие автори от Европа, Япония, САЩ, Южна Америка. От него излизат четири броя в тираж 100, разпространява се по пощата, което е една от концепциите на това "пътуващо изкуство", наричано още mail art. Опитите за организиране на връзката поезия-визия продължават в следващите книги на автора - визуално коментирани, допълвани и разказвани от рисунките на трима художници. В "Съзвездие от мигове. Поетически диалози" (1999) лирическите миниатюри са в съзвучие с акварелите на Румен Жеков. Стихосбирката е билингва в три варианта - английски, немски, френски. Излиза също във вид на плакат и пощенски картички. За нея поетът получава за втори път наградата "Пловдив" за литература. Следващият проект "Горски дух" (2000) е поема портрет на художника Атанас Хранов, оформена като истинско послание - наподобява голям плик за писмо, в който е скрита поетично-художествена кореспонденция. През 2001 г. излиза последната поетична книга на Веселин Сариев "Златна клонка", която също е билингва и е придружена от рисунките на Данаил Дянков. В последните си години той работи върху ръкописа "Дворът" - поетичен разказ за приятелите художници и творци. Авторът има изследвания за българското национално самосъзнание и памет, за специфичните контрапункти на официалното митологизиране и историческата действителност. За историко-публицистичното си съчинение "Диарбекир и българите" (1996) получава специалната награда на Дружество "Гражданин". През 2011 г. излиза двутомник "Събрани страници". Умира след тежко боледуване през юни 2003 г.

ПОЕЗИЯ

Стихове
  Мигове от рождението
  Откривам те отново - и не мога...
  Сънят за съда
  Сънят за себе си
  Сънят за опита

  Горски дух
Из "Пред края на кръга"
  Нощ
  Песен за двама
  Съд
Из "Здраво утро"
  Надпяване
  Непознатото
  Ще

ЕСЕИСТИКА

Есета
  Дворът. Поетичен разказ за емблематични пловдивски художници и приятели (из недовършен ръкопис)

КРИТИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД

Предговори
  СВЕП. Списание за визуална и експериментална поезия

 

* * *
Критика за Веселин Сариев

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2006-2011
Електронно издателство LiterNet