Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЛЮДМИЛА СТОЯНОВА
=============================

e-mail : lstojanova@abv.bg

Людмила Стоянова е родена в гр. Варна. Завършила е българска и немска филология във СУ "Св. Кл. Охридски". Специализира теория на литературата в СУ. През 1984 г. защитава дисертация по история на литературата в Института по литература на БАН. Хабилитира се през 1997 г. От 1984 г. до 1997 г. е директор на Универсална научна библиотека "Пенчо Славейков" - Варна. От 1998 г. е преподавател във ВСУ "Черноризец Храбър". Член е на Сдружението на българските писатели и на Съюза на българските учени. Зам.-председател е на регионалното издание за култура и литература в. "КИЛ". Изследователските й интереси са в областта на историята на културата и литературната теория и история, историята на журналистиката, медиазнанието, културната антропология и езикознанието. Автор е на книгите "Забравени" страници" (1994), "Странният" жанр" (1995), "Преображенията на фантастичното в българската проза" (1996), "Литературни ретроспекции" (1999), "Етнопсихология, култура, медия - съзвучия и дисонанси” (2003), "Гръцката махала - духът на древна Варна" (в съавторство) (2008), "Пантеонът на Одесос" (2009), "Вестникът и националната културна памет" (2012). Съставител и научен редактор е на сб. "Езикът на медиите", "Изкуство и медии", "Вестникът и обществото", "Изкуство и публика" (с непубликувани до момента есета на Сирак Скитник), "Балкански скици" (с батални разкази на инкриминирания писател и журналист Тодор Кожухаров), "Сирак Скитник и/за българската култура" (сборник с доклади от студентска научна конференция) и на електронно помагало по езикова култура. Нейни студии и статии са публикувани в сп. "Литературна мисъл", "Септември", "Летописи", "Език литература", "Български език и литература", "Съвременник" и "Демократичен преглед", в годишници и сборници на ВСУ, НБУ, ВТУ, БСУ, ПУ и др. Умира на 11.10.2018 г. във Варна.

КРИТИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД

Предговори
  Военната проза на Тодор Кожухаров - Щабскапитан Копейкин

Рецензии
  Зрелостта на таланта или за новия социален роман на Атанас Липчев

ЛИТЕРАТУРНА КРИТИКА

Рецензии
  "Издание, в което тържествува красотата". "Списание "Художник" и литературата" - ново концептуално литературоведско изследване

ЛИТЕРАТУРНА ИСТОРИЯ

Статии
  "Поне историческата Темида не бива да бъде сляпа с двете си очи..." (За военната проза и документалистика на Тодор Кожухаров - Щабскапитан Копейкин)
  Бернската мисия на Иван Радославов (За политическата публицистика на критика в "Correspondance balcanique")
  Стилиян Чилингиров по страниците на вестник "Слово"
  Напътникът... (Сирак Скитник във вестник "Слово")
  Социо/Логосът в "Литературен алманах" (1907) - едно издание на тесните социалисти

МОДЕРНА БИБЛЕИСТИКА

Рецензии
  С научен кураж в първопроходството

ЕЗИКОЗНАНИЕ

Статии
  Оказионалната лексика в поетическия речник на Лилиев

ОБРАЗОВАНИЕ

Рецензии
  Успешно приложно изследване за потенциала на песента в чуждоезиковото обучение

 

* * *
Критика за Людмила Стоянова

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2006-2016
Електронно издателство LiterNet