Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

Джовани Бокачо
=============================
из ДЕКАМЕРОН

web

Първи ден

   Новела III

С притчата за трите пръстена евреинът Мелхиседек се спасява от голяма опасност, готвена му от Саладин.

Втори ден

Завършва първият ден на Декамерон, започва вторият. Под ръководството на Филомена се провеждат разговори за хора, които след всевъзможни премеждия и противно на собствените си очаквания стигат до благополучен край.

   Новела I

Мартелино се престорва на сакат и дава вид, че е излекуван от мощите на свети Ариго; но измамата му бива разкрита, бият го и го затварят,има опастност да увисне на въжето, ала в края на краищата той се спасява.

   Новела II

Риналдо д’Астен бива ограбен и попада в Кастел Гулиелмо, където намира подслон у една вдовица; после бива възнаграден за понесените загуби и се прибира жив и здрав у дома си.

Трети ден

   Новела I

Мазето от Лампорекио се престорва на глухоням, става градинар в една женска обител и всички монахини се надпреварват да спят с него.

   Новела II

Един коняр спи с жената на крал Агилулф; кралят узнава случайно за станалото, намира коняря и го остригва. Конярят обаче остригва всички други слуги и така се спасява от зла участ.

   Новела Х

Алибек става пустинница, а монахът Рустико я научава как да вкарва дявола в пъкъла; като се прибира у дома си, тя се омъжва за Неербал.

Седми ден

   Новела I

Джани Лотеринги чува прeз нощта, че някой чука на вратата; той сьбужда жена си, а тя го уверява, че трябва да е някакво провидение; те стават, прочитат една молитва и чукането престава.

   Новела II

Сьпругът на Перонела се прибира и тя скрива любовника си в една бъчва; съпругът е продал бьчвата, но Перонела заявява, че тя я продала на друг, който е влезнал вътре, за да провери здравината й; любовникът излиза от бъчвата, нарежда на мъжа й да я остьрже и я откарва у дома си.

Осми ден

   Новела I

Гулфардо взима пари назаем от Гаспаруоло и ги дава на жена му, която се съгласява да спи с него срещу такава сума; после Гулфардо заявява на Гаспаруоло в присъствието на жена му, че е върнал парите на нея, и тя потвърждава, че е вярно.

Девети ден

   Новела VII

Талано д`Имолезе сънува, че вълк разкъсва гърлото и лицето на жена му и я предупреждава да се пази; тя не го послушва и сънят се сбъдва.

 

 

© Джовани Бокачо
© Никола Иванов, превод
© Драгомир Петров - превод на стиховете
=============================
© Електронно списание LiterNet, 23.11.2000, № 11 (12)

Други публикации:
Джовани Бокачо. Декамерон. София, 1970.