Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни
Издателство > Раздели > Средоточия > Рамбо 13

РАМБО 13
=============================

литературен кръг

 

    Манифест

АВТОРИ
    Александър Порталски
    Васил Прасков
    Виктор Иванов
    Галина Гончарова
    Гергана Попова
    Димитър Матакиев
    Добринка Корчева
    Иво Цанов
    Калин Коев
    Лъчезар Лозанов
    Марио Коев
    Момчил Танчев
    Станислава Ненова

Кръгът "Рамбо 13" търси ироничния ракурс в подхода към изкуството. В. "24 часа" ни обяви за рокгрупа от поети екстремисти (бр. от 9. 03. 2000) след като публикува откъси от пиесата "Вазов в редицата на Фибоначи" на страницата си "Авангард". Цялостният текст е съавторство на Лъчезар Лозанов, Добринка Корчева и Васил Прасков и излезе в бр. 4 на списание "Страница" от 2000 г.

Бодиарт - Рамбо 13 в акцияВсъщност концептуалните си възгледи групата обяви на страниците на "Литературен форум" (бр. 13 от 6-12. 04. 1999) с манифест, който търсеше синтез на изкуствата, преодоляване на постмодернисткия качамак, радикални изразни средства (бяхме автори на акции, отразени в литературния печат) и търсене на тип толерантност при стилова автономност и разнопосочност. Интересите ни опират отчасти до деконструктивистки идеи - математика и стих, златно сечение, пропорции и търсене на път към нова поетика (Лъчезар Лозанов, "Стихът: пеперудата е свободна" бр. 34 на "Литературен вестник" от 1999 г.). Плод на словесно джазово моделиране беше колективната ни пиеса "Сърцата на петимата" (сп. "Театър", бр. 9-10 от 1999), съавтори: Васил Прасков, Добринка Корчева, Иво Цанов, която търсеше организация на асоциативната риторика, чрез свързващата конструкция на няколко лайтмотива.

През 2000 година започнахме издаването на вестник "Аудитория" като младежко издание, но броят си остана първи и единствен, защото вместо студенти и алтернативни автори, издателят избра пътека към следаприлското литературно поколение. Макар и единствен в тази посока, този брой изразява намеренията и стила ни. Участвахме в първите 4 броя и на едноименното списание, като провеждахме четения рецитали, синтез на бодиарт с танц в клуб "Максим" на Театъра на армията.

Предисторията на кръга започва от групата "Идиот", създадена в Студентския дом - Галина Гончарова и Гергана Попова поддържаха през 1998-1999 г. рубриките "Неадекватно","Без коз", "Тамагочи на броя", "Ужасните родители" и др. във в. "Литературен форум", а Васил Прасков - приложението за модерен тип култура, авангардни и словесни практики "Мухозоли". Повечето от участниците в групата са завършили културология, философия и българска филология в Софийски университет. Имат многобройни публикации в литературния печат и издадени книги. Васил Прасков е член на Сдружението на българските писатели. /Лъчезар Лозанов/

 

=============================
Литературна мрежа / LiterNet