Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МАНИФЕСТ

Литературен кръг "Рамбо 13"

web

Възвание

Нашата цел е да избием всички индивиди, които не проявяват мислене, пасивност (без да са педерасти), не вярват в края на изкуството, изобщо не вярват в нищо и следователно подлежат на рециклиране. Превъзпитанието им следва да се осъществява в лагери за унищожение.

Ние сме много отворени за всяко отворено мнение и сме готови да го отворим отвсякъде, за да го изпълним с наше съдържание. Нашите идоли са Мао, Рамбо, Сад, Иван Вазов, Дан Колов, Оскар Уайлд, Илиян Киряков и Евгения Калканджиева.

Да живее изкуството, за да бъде унищожено!

Манифест на Литературен кръг "Рамбо 13", ЛФ, бр.13, 1999

ЦК:

Данка Ефтимова, Митка Матакиева-Гръбчева, Васка Праска, Лъчезара Лозанова - Лъчката, Гойко Хленчев - Раймщайн, Йоан Андреев (Андрешко), г-жа Емилия Каналджиева

Лагер-сбор

13.V (четвъртък) пред женския клозет срещу Яйцето. Очакваме ви...

 

 

Или с други думи

Ние сме група "Модулатор"

(Резервен манифест)

Не ние сме създали света, в който са ни наврели. Но както затворникът със скрита лъжица изчегъртва камък от зандана, така и ние имаме нужда от вашето несъгласие. С него ние ще отворим дупка към нов свят - нашият свят. Защитен от несъгласието, той е територия, върху която всеки е свободен да предложи своята утопия.

Необходима ни е поетика, която да не е епигон. Която се допира до ритмиката на абсолютното и безкрайното, до разбираемото и неуловимото. Която, постигайки универсални принципи, се опира върху самобитната хармония на собствено националното ни лице.

Една нова територия на междуличностни отношения, където толерантността дава възможност на коренно противоположни възгледи да намират диалектиката на собствената си взаимовръзка и необходимост. Една естетика, постигаща диалог с "другостта" извън общоприетото и познатото, диалог за изграждането на ценности.

Етиката на неконформизма ни е особено скъпа, стига да не изоставя принципите на равнопоставеност, недопускане на дискриминация и насилие върху личността. И да гарантира индивидуалната свобода.

Нужно ни е да създадем такава хипотеза за жизненост, която не ни изправя пред авторитета на традицията в патерналистко страхопочитание, а отваря пътя единствено като подтик за енергетично откъсване от установеното и мяра за отдалечаване.

Необходимо ни е концептуално изкуство с нови изразни средства, базирани върху биоритмиката, асоциативната връзка, симетриката и пропорционирането. Нужни са ни нови комбинаторики в метафоричните структури, които извеждат до процесуалността на прехода към "ново качество". Това са стъпала към развоя, към възвишеността и съвършенството на човешкия дух. Нужни са ни нови подстъпи към подсъзнанието и съзнанието.

Нямаме готови схеми, но имаме принципи на дискусията, от които да изградим своята хипотеза за жизненост. И да я защитим вече не като хипотеза. Пътят на всеки неконформист води при нас.

Нашият свят очаква да бъде създаден!

Вземете участие!

 

© Литературен кръг "Рамбо 13", 1999
© Издателство LiterNet, 22. 10. 2002
=============================
Публикация във в. "Литературен форум", брой 13, 6 - 12. ІV. 1999.