Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МИХАЛ ХВОРЕЦКИ
=============================

Михал ХворецкиСловашкият писател Михал Хворецки е роден през 1976 г. в Братислава и е един от представителите на изключително силното поколение в словашката литература на около 40-годишните. Завършил е естетика в университета на град Нитра и е защитил аспирантура в писателската програма на Университета в Айова (САЩ). Досега е издал сборниците с разкази "Изострено чувство за чистота" (1998), "Ловци и събирачи" (2001), "Наум" (2012), както и "Пастирско писмо" (фейлетони и репортажи - 2008) и романите "Последният хит" (2003) , "Плюш" (2005), "Ескорта" (2007), "Дунав в Америка" (2010) и "Трол" (2017). Книгите му са преведени на немски, английски, полски, чешки, италиански, български, а негови литературни текстове са публикувани още в Словения, Унгария и другаде. Романът му "Плюш" е драматизиран и се е играл в известния театър "На забрадли" в Прага, както и в Хановер (Германия), а пиесата му "Словашки културен институт. Една комедия", написана на немски, се е подвизавала на сцените в Мюнхен, Виена и Прага. Превежда от немски и английски език. През 2012 г. в издателство "Нов Златорог" на български език излезе романът му "Ескорта" (с българското заглавие "Компаньонът", преводач Асен Милчев). Същият издателско-преводачески екип издаде през 2013 г. и романа му "Дунав в Америка". Писателят е активист за човешки права, блогър и сътрудник по политически и културни теми на вестници и списания в страната си и в чужбина. В момента работи в Гьоте Институт в Братислава, където живее със семейството си.

ПРОЗА

В превод от словашки - Асен Милчев

Романи
  Из "Таити"
  Из "Трол"
  Из "Компаньонът"
  Из "Дунав в Америка"

 

* * *
Критика за Михал Хворецки

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2017-2020
Електронно издателство LiterNet