Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЕМИЛ ВЕРХАРЕН
=============================

Емил ВерхаренЕмил Верхарен, един от основоположниците на символизма и ярка фигура в белгийската франкофонска литература, е роден на 21.05.1855 г. в Синт Амандс, провинция Антверпен. Учи право, практикува за кратко, но се отказва от юридическата си кариера, за да се занимава с литература. През 1883 г. издава първата си стихосбирка "Les Flamandes" в духа на реализма и натурализма, следва серия от книги със символистични стихотворения, няколко книги на любовна тематика, посветени на любимата, художничката Март Масен. През 1898 г. е поставена пиесата му "Les Aubes". Добива национална и европейска известност, пише критически статии, изнася лекции в цяла Европа. Неговите стихове достигат до българския читател благодарение на преводите на Гео Милев, Елисавета Багряна, Николай Лилиев, Лъчезар Станчев, Кирил Кадийски. Подобно на редица поети от втората половина на XIX век след Бодлер, между 1886 и 1895 г. Верхарен опитва перото си и в писането на кратки поеми в проза. Същинска лаборатория за поетическо изкуство и модернизъм, този жанр се превръща в повод за експериментиране с гранични изразни форми. В поезията в проза на белгийския символист се смесват оригинална визия за света и слово, което руши установените синтактични, лексикални и прозодични рамки на езика. Кратките поеми в проза на Верхарен са публикувани за пръв път в три важни франкофонски списания за литература, изкуство и наука по онова време: "Сосиете нувел" (1886-1894), "Валони" (1890-1891) и "Кок руж" (1895). През 1926 г. Андре Фонтен ги подрежда хронологично и ги публикува в специално издание на "Меркюр дьо Франс", озаглавено "Импресии - първа серия". Изявен пацифист, по време на Голямата война се преселва в Англия, където издава последната си стихосбирка "Les Ailes rouges de la Guerre". Умира на 27.11.1916 г. в Руан.

ПОЕЗИЯ

В превод от френски - Тодорка Минева

Стихове
Строфи в проза
  Клерво
  Във фермата
  Заради себе си
  Съвсем сам

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2021
Електронно издателство LiterNet