Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

СЪВСЕМ САМ

web

Стегнати примки като изтезание, пронизващи стрели като наказания, широки кръстове като страдания, титанизирани клещи като страхове, пирони сред кръвта, тръни в черепа - о, цялата тази страст в желанието ми да крещя, да плача, да хапя и да умра с яростта си, с любовта, с добротата, с ужаса и прошката; цялата тази страст в тялото и в душата ми, и най-вече - нито Бог, нито небеса, нищо - нищо!, само пусто поле с локви, отредени да отразяват, и тръните, и пироните, и клещите, и кръстовете, и стрелите, и самият аз - съвсем сам - безкрайно - там!

*

Ще се намерят птици, които да пият от моето мъченичество - и клюнове, и нокти, и криле, - крещящи и цвърчащи, и луни, които да хвърлят зелени отблясъци върху моята агония, и неподвижни, враждебни звезди, и нощни огньове сред пирените, огньове!, и навярно велики пастири мечтатели, стари и самотни вкаменелости, застинали луди, на които им се привиждат звезди, и ще ме гледат как умирам - без вик, без жест, без сълза - в това пусто поле с локви, отредени да отразяват, и тръните, и пироните, и клещите, и кръстовете, и стрелите, и самият аз - съвсем сам - безкрайно - там.

Твой [съм], стари бухале на смъртта, кацнал върху своята желязна колона, стиснал нокти, с полупритворени очи - в нощта, - твой [съм]!

1887

 

 

© Емил Верхарен
© Тодорка Минева, превод от френски
=============================
© Електронно списание LiterNet, 15.03.2021, № 3 (256)