Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни
АЛБЕНА ГЕОРГИЕВА
=============================

Албена Лазарова Георгиева-Ангелова е родена на 16.04.1954 г. в София. Завършва българска филология в СУ “Св. Климент Охридски” (1978), защитава докторат през 1987, от 1996 г. е ст.н.с. ІІ ст. в Института по фолклор при БАН. Водила е лекционни курсове в НБУ, ПУ “Паисий Хилендарски”, ЮЗУ “Н. Рилски”. Член е на Съюза на учените в България, Съвета за чуждестранна българистика към Българска академия на науките, Bulgarian Studies Association - USA. Участвала е в 4 международни и над 10 национални научно-изследователски проекта. Автор е на книгите “Етиологичните легенди в българския фолклор” (1990), “Разкази и разказване в българския фолклор” (2000), “Образи на другостта в българския фолклор” (2003) и на повече от 40 научни студии и статии, публикувани в български и международни специализирани издания. Съставител и научен редактор на “Когато Господ ходеше по земята. 77 легенди с тълкувания” (1993), “Миналото през погледа на нашенци. Сборник с фолклорни материали от селата Гърмен, Дъбница, Копривлен и Плетена, Гоцеделчевско” (2003), “Билките около нас срещу болките в нас. Рецепти от селата Гърмен, Дебрен, Дъбница, Огняново и Рибново, Гоцеделчевско” (2004). Съставител на тематичен брой на сп. Български фолклор “Жената и фолклорът” (2001, кн. 4).

ЕТНОЛОГИЯ

Монографии
из "Разкази и разказване в българския фолклор"

  За необходимостта от теория
  Граници и специфика на разказите от неприказната проза

В превод на сръбски език - Деян Айдачич

Статии
  Информативност и сликовитост легенди

Рецензии
  Изкуството на хетеродоксните мюсюлмани в България

КУЛТУРОЛОГИЯ

Рецензии
  Преобразуване на действителността (съавтор: Ангел В. Ангелов)

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2001-2007

Електронно издателство LiterNet