Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МАРИЯ МАРИНОВА
=============================

e-mail : mariamarinova1944@abv.bg

Мария МариноваМария Маринова Маринова е родена на 03.12.1944 г. в гр. Добрич, където завършва гимназия. Учи в Института за културно-просветни кадри със специалност "Театър" в гр. Варна и Учителския институт за прогимназиални учители в гр. Смолян със специалност "Български език и литература". От 1976 г. живее в гр. Сандански. Работила е като библиотекар в Гимназия "Яне Сандански" и дълги години е била ръководител на ученически литературно-творчески, театрални и фолклорни състави към Читалището и в Центъра за работа с деца в града. Пише стихове - за деца и възрастни, приказки, детски пиеси, някои от които - "Бомба в училище", поставени на сцена. Има реализирани четири фолклорни филма в националните телевизии в Благоевград и София. По нейни текстове за деца композиторите Хайгашот Агасян, Вячеслав Кушев, Светослав Лобошки и други създават песни, включени в албуми. Издала е десет книги, две от които за възрастни - "Светулка в мрака" (1994) и "Запалена сълза" (1999), и осем за деца - "Леткина плетка" (1986; отличена с награда на СБП), "Тайнството на библиотеката" - художествено-научна книга за деца (1988), "Ха познай" - гатанки (1991), "Закачка-плачка" - стихове за деца (1996), "Странният танц на римите" (2000), "Гатанки-загадки за дечица сладки" (2004), "Атагорд чудовището" (2006; отличена с награда на СБП), "Мило коте" - стихове за най-малките (2012). Има публикации в национални литературни издания. Член е на Съюза на българските писатели.

ДЕТСКИ КЪТ

Стихове
  Горско царство
  Искам да съм артистка
  Който лъже
  Нека смях се лее
  Палавото в мен човече

  Умница
  Да видим тогава
  Защо подаръка го няма
  Призрак
  Слънчице
  Поръчка по интернет
  Ядене насила
  Топката
  Скука
  Що се притесняват
  Сделка

Приказки
  Зимната принцеса
  Приказка за Огънчето
  Приключенията на Слънчо
  Вятърчето Духльо
  Смут в гората

Гатанки
  Гатанки - 1

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2013-2019
Електронно издателство LiterNet