Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЛУЧИАН БЛАГА
=============================

Лучиан БлагаЛучиан Блага - поет, философ, драматург, белетрист и преводач. Роден на 09.05.1895 в с. Ланкрам (окръг Алба), Трансилвания. Основно и гимназиално образование получава в Себеш и Брашов, където се дипломира. през 1914. По време на войната се записва като студент отначало в Сибиу, във факултета по теология, а през 1917 е във Виена - студент по философия, наука, към която изпитва истинско влечение (от ученическите си години чете Кант, Шопенхауер, Платон...). Като поет дебютира през 1910 в списание "Трибуна", а първата му книга е "Поеми на светлината" (1919), наградена от Румънската академия през 1921. Дипломатическата му кариера (1926-1937) е свързана със служби във Варшава, Прага, Виена, Рим и Лисабон. След 1940, когато Румъния е задължена да предаде на Унгария Северна Трансилвания, постъпва на работа в университета на Сибиу. Преследван от режима, през 50-те години на XX век заема скромната длъжност на библиотекар, като продължава да пише стихове и философски студии, превежда много интензивно чужди автори, главно от немската литература (прави нов, блестящ превод на "Фауст" от Гьоте). През 1960 г. получава правото да публикува, но скоро след това умира, на 06.05.1961. Погребан е в родното си село Ланкрам. Погребението му става повод за големи студентски демонстрации в цяла Трансилвания. Моралният му авторитет е огромен. Днес Лучиан Блага е считан за един от големите поети на Румъния и Европа. Наричат го още "бащата на модерната румънска поезия".

ПОЕЗИЯ

Стихове

В превод от румънски - Огнян Стамболиев

  Тишина
  Венеца с чудесата на света не мога да прекърша
  Лято
  Последната дума
  Великият преход
  Не съм човек на делото
  Сън
  Метафизичен пейзаж
  Епитаф
  Вълшебството на семената

 

* * *
Критика за Лучиан Блага

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2011
Електронно издателство LiterNet