Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

РУСИ РУСЕВ
=============================

e-mail : rusev_rd@abv.bg

Руси РусевРуси Димитров Русев е роден на 05.09.1951 г. в гр. Русе. Завършва българска филология във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" през 1976 г. Работи като преподавател в Катедрата по български език, литература и изкуство към Факултета по природни науки и образование при Русенския университет "Ангел Кънчев". Чете лекции по дисциплините: Съвременен български език, Увод в литературната теория, Стилистика и текстолингвистика, Психолингвистика и Етнолингвистика. През 1989 г. защищава докторат на тема "Същност и особености на лексикалната художествено-естетическа номинация в романите на Димитър Димов и Георги Караславов". От 1999 г. е доцент по съвременен български език. Автор и съавтор е на книгите: "Тетово. Теренни материали и проучвания" (1995; в съавторство), "Филологически пристрастия" (1997), "Научният текст на Михаил Арнаудов" (1998), "Бъзовец (селищно проучване )" (2004; в съавторство), "Отдадени на призванието си" (2004), "В огледалния свят на езика и културата" (2007; в съавторство). Неговите научни интереси са в областта както на езикознанието, така и на литературознанието. Публикациите му са по проблемите на лексикологията и синтаксиса на българския език, лингвистиката на текста, поетическата семантика, ономастиката, наративната семиотика, психопоетиката, етнолингвистиката, лингвокултурологията, литературознанието и езика на българския фолклор. Занимава се и с оперативна литературна критика. Един от съставителите и редакторите на сборника "Арнаудови четения", от който до 2008 г. са издадени пет тома.

КРИТИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД

Рецензии
  Влакът на надеждата

ЛИТЕРАТУРНА КРИТИКА

Статии
  "Вечерта над нас" - лирическият самиздат на Владимир Попов
  Психопоетика на разказа на Емилиян Станев "Вълкът"
  Индивидуално-авторска интерпретация на мотива "Св. Георги побеждава дракона" в стихотворението на Стефан Гечев "Гергьовден"
  Единството на поетичното и научното мислене в "Причинна връзка или изкупление" на Стефан Гечев

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2008-2016
Електронно издателство LiterNet