Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

АТАНАС СТОЕВ
=============================

Атанас Стоев Атанас Стоев е роден на 17.03.1944 г. в с. Дойранци, Шуменско. От 1950 г. живее в гр. Варна. Завършил е Българска филология в СУ "Св. Кл. Охридски". Дълги години работи като журналист, редактор и учител, а по-късно като управител на общинска фирма "Обреди", като социален педагог в дом за безпризорни деца "Гаврош" и като гл. редактор на ТВ център - Варна. От есента на 2001 г. до пролетта на 2004 г. Атанас Стоев е учител по български език и литература в училищата на село Паркан, Молдова (едно от които носи неговото име) и преподавател в ПГУ "Т. Шевченко", гр. Тираспол. Организира и реализира спонсорска и дарителска дейност за училищата и за новостроящата се православна църква в с. Паркан. Член на Съюза на българските писатели, а от 2003 г. и на Съюза на приднестровските писатели. Председател на Сдружението на варненските писатели. Издал е над 25 книги с поезия, сред които: "Стряха" (1982), "Човек на брега" (1990), "Кукла върху тротоара" (1994), "Натиреният човек" (2000), "Лични мотиви" (2004), "Придихания" (2004), "Под чужда есен" (2004). Публикува романите: "Смъртта на стриптизьора" (1993), "Милост за вечността" (1994), "В очакване на рая" (1997), "Кроячът на шапки" (1999), "Прогонени в Рая" (2004), както и сборници с повести и лирична проза. Автор е на 15 сценария за публицистично-документални филми. Превеждан на руски, украински, молдовкси, полски и чешки. Носител на награди от национални конкурси за поезия и проза, сред които Национална награда за поезия "П. Яворов" (2001) и годишна награда "Варна" - посмъртно (2004). Романът му "Прогонени от Рая" е сред четирите номинирани в конкурса на фондация "Развитие" (2001). Умира на 25.04.2004 г. в гр. Бендер, Молдова.

ПОЕЗИЯ

Стихове
  Мама се къпе
  Причастие
  Към теб, обичана жена
  Клетвите на баба
  До българите от Паркан
  Нещо хубаво чакам днес с мен да се случи...
  Второ писмо до Родината
  Събличане
  Аз живях с твоите песни, Серьожа...
  И мене, знаеш ли, не ме познават...
  Спомнете си за мен...
  Ти, който си ми дал душа и плът...

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2007

Електронно издателство LiterNet