Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

СОФИЯ ФИЛИПОВА
=============================  

e-mail : sofia.filipova.bhu@gmail.com

София ФилиповаСофия Филипова е родена в гр. Асеновград. Завършва българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Дълги години е преподавател по български език и литература в Пещера, Асеновград, Пловдив, с. Горни Богров, София (Националната гимназия за древни езици и култури "Константин-Кирил Философ"). Неин е първият у нас сборник с тестови задачи по литература за VII-ми клас (1993), който бележи началото на новата система за проверка и оценка на знанието. Пак в полза на учебното дело тя е автор на сценарии на учебни филми за Гео Милев, П. К. Яворов, Хр. Смирненски, прожектирани в училище, а монографията ѝ "Формиране на естетическо отношение към литературното произведение" (1975; 1986) се превръща в своеобразен учебник за учителите по литература, насочващ към изграждане на широк поглед към литературните явления, съчетавайки литературознанието с естетиката. Съосновател, заедно с Ангелина Василева, на столичния Есенен салон на поезията (2008) и съредактор на неговото електронно сп. "Поетични страници"; председател (2014-2018) на Българския хайку съюз (БХС) и гл. редактор (от 2013) на неговото сп. "Хайку свят". Автор на "Речник по стихознание" - единствен по рода си у нас и досега (2004; 2010). Съавтор на поетични диалози "Отгласи" - съвместно с Александра Ивойлова. От 2014 г. е постоянен член на журито към Международната фондация "Св. св. Кирил и Методий" за избиране на учител по български език и литература за годината.

ПОЕЗИЯ

Стихове
   Жажда
   Надежда
   Omnia praeclara rara
   Преди несетно да потънем в нощта

ЛИТЕРАТУРНА КРИТИКА

Статии
   Поетиката и естетиката на хайку

КРИТИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД

Рецензии
   Проникновението на бинокъла

IN MEMORIAM

In memoriam
   В памет на Асен Калешев
   Райна Сотирова

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2001-2019
Електронно издателство LiterNet