Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЯНКА ДЯГИЛЕВА
=============================

Янка ДягилеваЯнка Станиславовна Дягилева е родена на 04.09.1966 г. в гр. Новосибирск. Учи в Новосибирския Институт на инженерите по воден транспорт, който напуска в началото на втори курс. Не иска да работи нищо, освен призванието си, защото: "На мен пари не ми трябват." Ключова за нейната кариера като певец и музикант е срещата й с руския бард Александър Башлачов, който се самоубива през 1987 г. Изпълнява своите песни по нелегални концерти предимно в частни домове. През 1987 г. среща Егор Летов, вокалист на омско-новосибирската група "Гражданская Оборона", и задълго остават заедно. Той силно повлиява на нейната музика, както и тя на неговата. На официална сцена излиза за пръв път през 1988 г. на Фестивала на алтернативната и ляворадикална музика в гр. Тюмен, където е приета възторжено. Следват концерти из целия Съветски съюз с групите "Янка и "Великие Октябри" и "Гражданская Оборона". След нея руската авторска песен, особено изпълняваната от жени, вече не е същата. Всяка новопоявила се певица неминуемо е сравнявана с нея. Намерена е мъртва на брега на река Иня, приток на Об, на 17.05.1991 г.

ПОЕЗИЯ

Стихове

В превод от руски - Мария Вирхов

  Дайте път към света, вълчи глутници!...
  Понякога умират боговете - и вече няма право да се вярва...
  Нарисувал някой икона - вън на дъжда я затрили...
  Слънцето в земята се завинтва...
  На двора - трева, на тревата - дърва...
  Думите за стихове не стигат, вярата за думите е малко...
  Тук дъждът вселенски е утеха...

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2005
Електронно издателство LiterNet