Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЕВГЕНИЙ ХАРИТОНОВ
=============================

Евгений Викторович Харитонов е роден през 1969 г. Той е руски литературен историк, поет, преводач и прозаик. Завършил е Филологическия факултет на Московския педагогически университет и след това аспирантура. Работил е като журналист, учител, редактор в издателство. Публикува от 1984 година. Интересите му са в областта на фантастиката и киното. Автор на повече от 500 публикации и 12 книги, в това число "Наука о фантастическом" (2001), "На экране - чудо: Отечественная кинофантастика и киносказка" (2003), "Апокрифы Зазеркалья: Записки архивариуса" (2002) и др. За книгата "Болгария фантастическая" (2003) през 2004 г. става първия чуждестранен носител на наградата "Гравитон". Лауреат на повече от десет литературни награди за изследвания в областта на руската и българската литератури. Автор на поетичните книги "Во! Ум!" (1999), "НЕПрОЗА, или Картинки за выставкой" (2003), "Внеклассное чтение" (2005), "Последният ден на ягодовата поля" (2005; на български). Печатал е стихове, разкази, статии в България, Англия, Германия, Япония и Франция. Превежда българска поезия и фантастика. Ръководител на отдела за художествена критика в специализираното за фантастика списание "Если" и шеф-редактор на електронното списание за авангардна литература "Другое полушарие". Член на Съюза на руските писатели, на Международното сдружение на журналистите, академик от Международната академия за духовно единство на народите.

ПОЕЗИЯ

В превод от руски - Румен Шомов

Стихове
  видях падаща звезда...
  Пистолетче
  10 секунди
  Бих искал и аз...
  навярно все някога...
  Словосън
  Във влака Киев-Москва
  9 май
  Переделкино - 2006

В превод от руски - Магдалена Костова-Панайотова

Стихове
  Неизчерпан като поезията

НАКЪСО

В превод на Магдалена Костова-Панайотова

Стихове
  Утре
  Юни
  Господи...
  35 - Гледайки водата, изтичаща от крана

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2005-2008
Електронно издателство LiterNet