Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПЕТЪР БУРЛАК-ВЪЛКАНОВ
=============================

Петър Бурлак-ВълкановПетър Бурлак-Вълканов е потомък на български преселници в Бесарабия. Роден на 18 януари 1939 г. в с. Бабата (Островное), Одеска област, Украйна. Завършва Педагогически институт в гр. Тираспол, Молдова. Отначало работи като учител, а по-късно двадесет години в административния апарат на Съюза на писателите на Молдова. Дебютира в Кишинев през 1967 г. със стихосбирката "Моя южна равнина". В нейния предговор Андрей Германов пише: "Бих нарекъл тази книга необикновена..., защото тя е първата книга стихове, написана и издадена на български език от първия поет на бесарабските българи". П. Бурлак-Вълканов е автор на стихосбирките "Моя южна равнина" (1967, ІІ изд. 1992), "Вярност" (1973), "Далечни извори" (1976), "Монолог на земята" (1977), "Равноденствие" (1982), "Години" (1989), "Земя на моите деди" (1990), "Такъв съм млад" (2004), "Стара планина" (2004). Публикува пътеписа "По братской Болгарии" (1974), сборника с разкази "Пътуване към май" (1981). Превеждан е на руски и молдавски език. Член на Съюза на писателите на СССР, на Съюза на писателите на Молдова, на Съюза на българските писатели. През 2003 г. с Указ на президента на Р България е награден с орден "Мадарски конник" втора степен "за неговата литературна и просветителска дейност и за особено големия му принос за популяризирането на българската култура в Молдова и Украйна". Умира на 03.10.2005 г.

ПОЕЗИЯ

Стихове
  България - моя втора майка
  Кара Марин
  Славослов за Андрей Германов
  Надежда
  Мама
  Побеляло е мойто селце...
  Мокър сняг

  За себе си
  Майка
  Моите бесарабски българи
  Край Черното море
  Лятна вечер
  Вървя аз тих по улицата-лента...
  Тиха вечер тихо ляга

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2005-2015
Електронно издателство LiterNet