Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ХРИСТО ЗАПРЯНОВ
=============================

e-mail : christosaprjanov@abv.bg

Христо ЗапряновХристо Запрянов (Christo Saprjanov) е роден на 04.08.1963 г. в гр. Пловдив. Завършва Висшия селскостопански институт като специалист по растителна защита. Никога не упражнява професията си. През периода 1994-1998 г. живее със семейството си на о. Самотраки, Гърция. През 1998 г. участва на срещата на писателите от Балканите, която се провежда в Александрополис, Гърция. През следващата 1999 е поканен от Министерството на културата като гост на Международния панаир на книгата в Лайпциг, Германия. През септември, 2003 участва в Международната конференция на писателите от Югоизточна Европа, провеждаща се на о. Родос. През ноември 2003 г. е поканен като гост в Грац, културна столица на Европа. През ноември 2004 е в Лондон - за премиерата на "Одраното куче", преведена на английски. Христо Запрянов е автор на сборника с разкази "Мъст" (1992; 1996; в Гърция - 2002; в Швеция - 2002), романите "Одраното куче" (1992; 1998; най-добър роман, 1992, според в. АБВ; Национална награда за литература, 1993; в Германия - 1994; в Холандия - 1995; в Англия - 2004, в Испания - 2006) и "Черният щъркел" (2002), както и на сборника с пиеси "Кръв на риба" (2005).


ПРОЗА

Кратка проза
  Писмо от Грац

Разкази
  Татко
  Мъст

В превод на немски - Барбара Мюлер

Романи
  Из "Der schwarze Storch"

ДРАМАТУРГИЯ

Пиеси
  Статуята на Свободата

 

* * *
Критика за Христо Запрянов

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2005-2007
Електронно издателство LiterNet