Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
:. Книгомрежа  Анотации на нови книги: RSS абонамент!
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook!  Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Среавни цени с Книгосвят във Facebook!
:. Книги втора ръка  Книги за четене Варна
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЦВЕТА ДЕЛЧЕВА
=============================

e-mail : tzveta.delcheva@abv.bg

Цвета ДелчеваЦвета Делчева е родена в гр. Панагюрище. След 1980 г. живее в София, а за известно време също и в Брюксел и Виена. Завършила е специалност "Право" в СУ "Св. Климент Охридски" и е работила като литературен сътрудник в Студентския дом на културата, като редактор в седмичници за образование, наука и култура в София и като юрист в държавната администрация и в частни фирми. Автор е на поетичните книги: "По нишката тънка" (1985), включена в антологията "Общежитие" (Народна младеж); "Отвъд предела" (1992), "Изрядна нощ" (1995), "Слънцето си е на мястото" (2000), "За градовете и нещата" (2004), "Краят на лятото, вечността" (2006). "За градовете и нещата" е преведена от Георги Ангелов и издадена на френски - "Des villes et des choses" (2006) (Bйnévent, Ница-Париж), а "Краят на лятото, вечността" е преведена от Габи Тийман и издадена на немски - "Ende des Sommers, Ewigkeit" (Garamond, Виена). През 2010 г. излиза първият й роман "Реконструкция" (Сиела), номиниран за наградата "Хеликон", а през 2015 г. - "Скъпи непознати" (изд. "Ерго"). Има награди от конкурса за студенти литературни творци (1984), Рицарски литературен конкурс за поети средиземноморци (1999) и конкурс за стихотворение "Да откриеш себе си" на БНР (2001). Отделни нейни стихотворения са преведени и публикувани на немски, холандски и сръбски езици.

ПОЕЗИЯ

Стихове
  Всичко се крепеше на недоизказаното...
  Валяло е, ароматите още валят нагоре-надолу...
  Червените шифонени пердета...
  Прилича мястото на Божие око...
  Нищо общо с времето

В превод на сръбски - Мила Васов

  Једно за другим камење пада на дно...

Накъсо
  Гръцките статуи са по-хубави древни...
  Светът е екран...
  Когато ме питат как съм и мислят за това...

ПРОЗА

Романи
  Реконструкция

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2004-2016
Електронно издателство LiterNet