Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПЕТКО СТ. ПЕТКОВ
=============================

e-mail : dr_pstpetkov@abv.bg

Петко Ст. ПетковПетко Стефанов Петков е роден на 20.11.1963 г. в гр. Казанлък. Завършва специалност "История" във Великотърновския университет през 1987 г. Работил е в Общинския съвет за култура в гр. Стара Загора като специалист "Културно-историческо наследство". От 1990 г. е преподавател по нова история на България в Историческия факултет на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". През 1999 г. защитава докторска дисертация на тема "Климент Браницки и Търновски - архиерей и държавник (1878-1901)". През 2003 г. е избран за доцент по нова история на България. Зам.-декан е на Историко-юридическия факултет на Великотърновския университет от 2003 до 2007 г. От 2007 г. е зам.-ректор по учебната дейност на ВТУ, а от 2011 до 2015 г. е зам.-ректор по учебната дейност и акредитацията. От 2013 г. е професор по нова история на България. Научните му интереси са насочени към различни проблеми от българската история от началото на ХVІІІ до средата на ХХ век: отношенията между Българската православна църква и държавната власт ХІХ-ХХ век, историята на българския конституционализъм през ХІХ-ХХ век, развитието на българския национален въпрос, програмите за национално освобождение и идеите за държавно устройство и управление в българското общество през ХІХ век, българските политически нрави през ХІХ-ХХ век, официалните и националните празници в България. Член е на Съюза на учените в България, от 2009 г. е председател на великотърновския му клон. Член е на Управителния съвет на Съюза на учените и на Управителния съвет на Българското историческо дружество.

ИСТОРИЯ

Статии
  Левски и освобождението на българите
  Александър Екзарх - княз на България?
  Българските национални празници и българският национален идеал
  Капитан Георги Мамарчев и Българската завера от 1935 година

БИБЛИОГРАФИИ

  Подбрана библиография на Петко Ст. Петков

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2004-2010
Електронно издателство LiterNet