Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

НИКОЛА ЧОЛАКОВ
=============================

e-mail : alokin_go@abv.bg

Никола ЧолаковНикола Чолаков е завършил Софийския университет със специалностите руска филология и философия. Специализирал е в Института по руски език "А. С. Пушкин" в Москва през 1978 г., където с подкрепата на проф. А. А. Леонтиев замисля написването на монография "Изграждането на лингводидактиката като наука", във връзка с която е публикувал над 20 статии в сп. "Народна просвета", "Руски и чужди езици", "Чуждоезиково обучение", "Педагогика" и "Български език и литература". През учебната 1982-1983 г. специализира във философския факултет на Софийския университет в катедрата по педагогика "Теория и история на обучението и възпитанието", като защитава при проф. М. Андреев дипломна работа на тема "Специфични особености на обучението по чужд език". Дълги години е бил директор на основно училище и на Дома за професионално-творческо развитие на учителите в гр. Горна Оряховица. Тук е организирал като научен секретар две национални научно-практически конференции под научното ръководство на акад. Евгени Головински от Института по молекулярна биология към БАН и главните редактори на природонаучните списания на МОН - първата през 1996 г. на тема "Екологично образование и възпитание на учениците", а втората през 2002 г. на тема "Здравословно и хуманно образование и възпитание на учениците". Заедно с Дома на учителя в Плевен реализира през 1999 г. проект "Превенция на насилието и токсикоманиите сред учениците в Горна Оряховица и Плевен", финансиран от Европейския съюз и фондация "Развитие на гражданското общество". Автор е на 50 статии в научно-педагогическите издания на МОН по проблемите на педагогиката, лингводидактиката и когнитивната лингвистика. Съавтор е на книгата "При изворите на природознанието", предназначена за учителя и ученика в 4. и 5. клас. Носител е на Първа професионално-квалификационна степен и на орден "Св. св. Кирил и Методий".

СПОМЕНИ И МЕМОАРИ

Статии
  Спомен за писателя и публициста Стефан Поптонев
  Талантлив поет, преводач и приятел на децата. 110 години от рождението на Асен Разцветников

ЕЗИКОЗНАНИЕ

Статии
  Дискурс и езиково обучение

ОБРАЗОВАНИЕ

Статии
  Дидактическа комуникация

БИОГРАФИИ

Статии
  Младият учител Никола Михов и село Драганово
  Александър Теодоров-Балан. Скромен и трудолюбив учен-филолог, радетел за чист български език

БИБЛИОГРАФИИ

Библиографии
  Никола Чолаков. Библиография

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2004-2017

Електронно издателство LiterNet