Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ИЗ "БЕЛЕЖНИКА"

5: СКАНДАЛНО

Георги Чобанов

web

ЧОВЕЦИ СМЕ, НО ВСЕ НЕ СМЕ ДОТАМ

Странни неща стават в последно време. Хване се някой да свърши нещо полезно. Събере съмишленици. Започне работа. Но... се появяват пари. За добре свършеното. При това с много усилия - не даром. Тогава иззад ъгъла изскачат криминални елементи и обсебват първо парите, после идеята... и ентусиазмът секва. Но не би - слава богу! - криво са си направили сметката...

Така накратко би звучал един сюжет, завихрил се през жежкото лято на 2000 година. Ако в него не участваха живи хора, доскорошни (уж!) съмишленици и съекипници, някои все още неизвестни и с неясен принос в подвига по отмъкването на стореното.

Посветените вече се досещат, че иде реч за спечеления в жестока конкуренция проект за развитие на уебсайт Литературна мрежа / LiterNet към Центъра за изкуства "Сорос". Както е прието постфактум да се казва, лицето Иван Богданов с ловки ходове присвоява парите направо от банковата сметка, купува си компютър и съвсем по байганьовски се хвали със "спечеления" проект, пише отчет-донос до Център за изкуства "Сорос" на тема "Крадецът вика: "Дръжте крадеца!", "закупува" (!) домейн liternet.net, обещава грандиозна реализация на литературен уебсайт за благото на пишещите. Но всичко спира дотук - уви, няма кой да повярва на толкова много недоумици и... Какво ли ще стане -
                                                                                      чакаме................

18.09.2000

 

СКАНДАЛ С LiterNet

Срещу сумата от 6 000 лв. Фондация за обществено развитие - Варна с председател г-н Станислав Михайлов и ръководител на проекта г-н Иван Богданов дари българското литературно пространство с Liter.NET.

И така, да ни е честит новият LiterNet - с точка - Liter.NET.

Цели 12 автори (вероятно без да знаят) с по шепа стихове, есета и един роман са свили гнездо в новия сайт, за да оправдаят 6 000 лв. Някой знае ли колко стихосбирки на хартия могат да се издадат срещу тази сума?!

И както е редно, присвоителите на средствата благодарят за "финансовата и методическа (sic!) помощ", оказана им от Центъра за изкуства "Сорос" - София. Неблагодарният донор обаче завежда дело срещу благодарящите...

01.12.2000

Още по скандала: Документи и коментари >>>

Медиите: в. Капитал >>> , в. Труд >>> , в. 24 часа >>> , в. Черноморие >>> , в. Черноморски фар >>>

Читателите: Цветан Бошев >>> , Димитър Илиев >>> , Мая Дългъчева >>> , Нина Петкова >>> .

 

СКАНДАЛЪТ С "LITERNET" - МИСТЕРИИ

Всяко чудо траело три дни. Да не си помислите, че става дума за търсенето на отговорност - тя ще бъде понесена и следствените органи се грижат за това. Тридневното чудо се казва https://liternet.net, сиреч сайтчето, призвано да "оправдава" откраднатите от LiterNet средства. Според журналистическо разследване на в. "Капитал": "...за създаването конкретно на тази интернет-страница са необходими около един час труд и не особено големи познания в областта". Да припомним, и 6 000 лева! Колко ли ум обаче е необходим, за да си траеш, да се правиш на луд и в един прекрасен ден "закупеният" домейн "liternet.net" да го препратиш не към онези 6 + 6 автори от жалкото творение на Иван Богданов, а... към личната му колекция с любовна поезия, грабнала сърцето на не една поклонничка. Естествено, и тези 6 + 6 автори представа нямат как са се озовали там. Шестте "млади" са дошли от т.нар. проект Liter.NET, а Яворов е свален от Словото (поне да беше изчистен сорса!). От "целта на проекта е да бъдат издадени млади български автори" и той да се превърне в "трибуна на "мрежовите автори" не е останала и следа, дори няма благодарност към Центъра за изкуства "Сорос". За сметка на това - блудкави изповеди в стил тв сериал + собствено "любовно" творчество на килограм...

P.P. Онези, които искат все пак да видят мистериозно изчезналия Liter.NET, няма да ги лишим от удоволствието: 1, 2, 3...

10.03.2001

 

СКАНДАЛЪТ С "LITERNET" - ОЩЕ... МИСТЕРИИ

Гузен гонен бяга... Хитрецът Иван Богданов (http://www.e2serv.net/index-2.html), преселил се да върти бизнес в София с крадени пари, вече е пренасочил https://liternet.net чрез Namezero.com към страницата на Центъра за изкуства "Сорос" - София.

Ето как: <title>LiterNet<title/>
<meta name="keywords" content=Center for Culture "Soros" BG">
...

src="http://rstrip.namezero.com/navbar/strip.jsp?name=liternet.net&channel=www&viewsize=NONE&product=2".

Защо? Бил обиден, чувам, от поругаването на прекрасното си творение Ерато <http://erato.eda.bg>!

Безплатен съвет: крайно време е да пренасочи https://liternet.net към https://liternet.bg...:)

12.03.2001

 

LITERNET В БУКВИ

Един ден след 1 април любезния читател го чака нова изненада. Иван Богданов като птицата феникс изгрява в българското нет-пространство с поредното си творение, този път в букви. Написвате https://liternet.net (поне до м. август ще е така) и влизате в http://bukvite.hit.bg. Зад красотите стои едно цяло есе... Четете! И чакайте още едно! :)

04.04.2001

 

БУКВИТЕ КАТО ПЛАГИАТ

Мошеничествата на Иван Богданов продължават да тровят мрежата. Не случайно многобройните му лични, фирмени, литературни уеб адреси изчезват яко дим.

За радост на организаторите на конкурса за най-добър български сайт 2001 неговите Букви не взимат награда. За радост, защото те не са отстранили претендента за слава още с кандидатстването, а неведоми са пътищата журеви...:)

Кандидатстващата страница - "За буквите - електронен журнал на съвременната българска литература" - е чистокръвен плагиат на фамилията популярни руски сайтове за литература : http://www.stihi.ru , http://www.proza.ru , http://www.klassika.ru . След отпадането на серията адреси на Буквите (http://bukvite.net, http://bukvite.hit.bg, http://bukvi.get.bg) сега идва възкресение чрез http://bukvite.eda.bg . Господинът, в ролята на "ни лук ял, ни лук мирисал" и "било каквото било", благородно е поставил линк и към LiterNet. Мерси!

А ако някой открие разлики в дизайна, идеите, скриптовете, интерактивните форми - извън превода от руски на български, нека се обади :)))

31.10.2001

 

 

© Георги Чобанов, 2000-2001
© Издателство LiterNet, 18. 09. 2000
=============================
Първо издание, електронно.