Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни
СКАНДАЛ С LiterNet

(какво казват документите)

Сюжет 1:

        1. Намеренията: Анонс към гранд-проекта .
        2. Реализацията - от похождението в бара до "Език свещен..." - liternet.NET.

Сюжет 1а:

        1. От м. февруари 2001 г. "реализацията" изчезва, а liternet.NET препраща към личната колекция с любовна поезия на г-н Иван Богданов - Ерато. Следите обаче остават. Началната страница може да я видите тук: 1, 2, 3...
        2. От 12 март 2001 г. liternet.NET препраща, вероятно като израз на благодарност, към официалната страница на Център за изкуства "Сорос" - София.

Но да се върнем към началото:

Сюжет 2:

        1. Литературна мрежа / LiterNet кандидатства на 28. 04. 2000 в конкурса "Проекти в областта на съвременните изкуства и култура" към Център за изкуства "Сорос" - София с проект за надграждане на съществуващия от 03. 02. 1999 г. уебсайт за литература и култура. Ръководител на проекта е Георги Чобанов, а формално, според изискванията на конкурса, за юридическо лице е поканена фондация "Фондация за обществено развитие" - Варна с председател г-н Станислав Михайлов.
         Проектът е одобрен (22. 05. 2000) заедно с още 20 проекта измежду общо 93.

        Следва:
        2. Договор за безвъзмездно предоставяне на средства на юридическо лице (23. 05. 2000).

        3. Отпуснатите средства са изтеглени от банковата сметка на Фондация за обществено развитие - Варна, а ръководителят на проекта Георги Чобанов тихомълком е сменен. След сигнал до организацията донор се насрочва мониторинг на проекта.
        Г-н Иван Богданов светкавично прави "Отчет за извършената досега дейност по проект "Литернет" подпомаган от "Център за изкуства "Сорос" - София" (сканираният текст старателно пази оригиналния правопис на документа). (10. 09. 2000)
        Като пропускам поредицата клевети в "Отчета" лично срещу мен (от рода на това, че съм пренасочил пощенската кутия на "Фондация за обществено развитие" - Варна към своята собствена - естествено Фондацията никога не е имала такава кутия), ще спомена само две фрапантни нарушения на финансовите рамки на договора:
        - вместо платен хостинг за 24 м. реално имаме безплатен хост в Hit.bg - http://liter.hit.bg ;
        - вместо купуване на домейн liternet.net имаме безплатно ползване на домейна чрез http://www.namezero.com срещу реклама. Разбира се, хитруването продължава - вместо реклама на Namezero.com г-н Богданов пренасочва автоматично адреса към http://liter.hit.bg.

        4. В резултат от мониторинга на проект "Литературна мрежа / LiterNet", обявен с едномесечно предизвестие на 14. 08. 2000 и проведен на 11. 09. 2000, се взема решение от 02. 10. 2000 (Виж документа - 1 , 2 ):
        - за прекратяване на работата по проекта поради подмяната на кандидатствалият проект с друг;
        - за незабавно връщане на парите (6 000 лв.) и сваляне на логото на "Центъра за изкуства "Сорос" - София"; както и
        - за намерение да се предприемат "съдебни действия" и медийна разгласа на случая при неспазване на горните две условия.

        5. Единственият отговор на горния документ е : вдигането на рамене от страна на г-н Станислав Михайлов (председател на Фондация за обществено развитие - Варна) и минаването в нелегалност/неизвестност на г-н Иван Богданов (по последни интернет-данни се спотайва в София), назначен със задна дата за ръководител на проекта.
        Грешка, има още един отговор - виж Сюжет 1 и 1а.
 

Сюжет 3:

        1. Като ръководител на проект Литературна мрежа / LiterNet и в качеството си на webmaster на едноименния уебсайт благодаря на големите български портални, медийни и хостващи сайтове, от които  получавам подкрепа - All.bg, FAR, Dir.bg, Bourgas.org и на ред други, пожелали да останат анонимни.
        На всички тях благодаря за подкрепата! :)
        Благодаря и на медиите, които се включиха (в. Капитал, в. Труд, в. 24 часа, в. Черноморие - Варна, в. Черноморски фар - Бургас, в. Бодил) или предстои да се включат в разгласата на този скандален случай.

        Писма от читатели:
        "Буквичката, не точицата, майсторе..." - Цветан Бошев, 01. 12. 2000, Johannesburg, South Africa.
        "Може ли нещо у нас да остане неомърсено?" - Димитър Илиев, 06. 12. 2000.
        "Как се краде име" - Мая Дългъчева, 12. 12. 2000.
        "За точката в Liter.Net" - Нина Петкова, 23. 12. 2000.

        2. Надявам се българските ISP-та да изпреварят решението на съда и да не допуснат родното интернет пространство да се изгражда с кражба - на пари, интелектуална собственост и запазено име.


За любопитните да узнаят истината
написа
Георги Чобанов
URL : https://liternet.bg
 E-mail :editor@liternet.bg

Очаквам писмата ви.