Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни
Отчет за извършената досега дейност по проект
“Литернет” подпомаган от “Център за изкуства
“Сорос” - София”
До Станислав Станев
Център за изкуства "Сорос" - София


I.    Предисловие

        Г-н Станев, изпращам ви този отчет, както се бяхме договорили. За съжаление го пиша в София, далеч от всякакви документи и затова може би ще съм неточен в някои дати и събития. Приемете това, като кратък осведомителен доклад. Веднага след като се прибера във Варна, ще ви изпратя пълен и изчерпателен доклад по първата чат на проекта (24.05 - 15.09)

П.   Начало на проекта, идея, развитие.

        Идеята за проекта "Литернет" (в транскрипция на английски и запазена марка Liter.NET) възникна в края на месец март 2000 г.
        При едно обсъждане на сега съществуващите литературни сайтове с г-да Чобанов и Генов, бяха посочени редица предимства и недостатъци, както и бяха начертани нишите в които би могло да се развива публикуването на литературно творчество в Интернет.
        Отбеляза се, че най известния литературен сайт "Словото" (чийто основател съм, както и член на управителния съвет) е подел тенденцията на публикация на известни и утвърдени автори в Интернет - като за начало класици.
        А младите автори, особенно поети и есеисти, нямата никаква трибуна за изявяване, освен редица самодейни опити, които може би са добри по дизайн, но липсва правилно литературно оформление и най вече критически разработки и оценки на публикуваните творби.
        Научавайки за обявените конкурси на "Център за изкуства"Сорос" - София", ние решихме да кандидатстваме с проект, който доразвивайки нашите два литературни сайта - "Литературна мрежа" на Г. Чобанов и "Ерато" на Иван Богданов, да бъде изграден нов литературен сайт, който да се явява трибуна за изява на младите творци. Проектът бе подкрепен от фондация "Фондация за социално развитие", за което искренно и благодарим.
        Беше предвидено и литературно критическо списание, дискусионни форуми и др. (за съжаление пълния проект не е пред мен и може би пропускам основни моменти).
        За наше голямо съжаление пълният проект не бе одобрен, а само част от него касаеща публикуването на произведение на млади автори в Интернет.

        Ние разработихме нова, по-съкратена концепция, като се концентрирахме върху издаването на млади автори, които досега не са издавали самостоятелна книга ( и които за съжаление, разглеждайки сегашното положение на българския книжен пазар, навярно ако не никога, но то поне скоро няма да издадат).
        Беше разработен и нов бюджет въз основа на отпуснатите средства от Център за изкуства "Сорос" - София, който бе представен и одобрен

Ш.   Започване на работата, начални етапи, проблеми

        Първоначално определения за ръководител на проекта Георги Чобанов, започна да прави опити да изземе самостоятелно проекта, базирайки се на това, че бяхме приели за общо име на проекта, съществуващия негов сайт "Литературна мрежа".
        Беше пренасочил кореспонденцията от пощенската кутия на фонадацията към негова собствена, както и беше провел редица срещи и контакти с млади творци за издаването им в сайта на проекта, като съвсем самостоятелно и без никакво съгласуване с Фондация за социално развитие, както и с останалите членове на екипа, ги бе накарал да подпишат доста заробващи договори към него лично, с които те му предоставят правата за публикации и да нямат право да публикуват никъде другаде без негово разрешение. Но основният проблем бе, че той бе регистрирал още в началните дни на проекта Сдружение "Литернет", и въз основа на това претендираше за авторски права върху проекта и най вече върху името.
        За това както и за някои други проблеми със него на проведено в началото на юли събрание на Управителния съвет на Фондация за обществено развитие бе взето решение за отстраняването му като ръководител на проекта и упълномощаването ми за ръководител на проекта с нотариално заверено пълномощно.

        Това за голямо съжаление забави развитието на проекта. За съжаление няколко пъти порбвах да се срещна с Вас август месец, но поради явно почивният му характер, можахме да осъществим среща чак сега, а не искахме да стартираме проекта без тази среща.

IV.   Първи етап от развитието на проекта

        Бяха осъществения някои промени на началния план.
        Както споменах по горе, заради това, че Г. Чобанов бе запазил "Литернет" като запазена марка според българските стандарти, бяхме принудени да регистрираме сайта не в България (т. е с разширение .ВС), а с разширение .NЕТ
        Пълния адрес за достъп до литературния ни сайт е http://www.liternet.net.
        Наложи се и промяна на мястото на хостинга на сайта (мястото му на разполагане в Интернет). Като най добра оферта бе избрана офертата на един от най големите провайдери в България - NETISSAT.
        Така избрания провайдер ще осигурява бърз достъп до сайта и от България и от чужбина, а не както бе предложението на Г. Чобанов, за хостване при местен варненски провайдер, който освен, че не бе конкуретноспособен, бе с много бавна връзка от външни посетители на сайта.
        Наложи се съсщо така да влезем в контакти с нови автори, тъй като преди избраните имаха вече договори с Г. Чобанов.

Какво имаме към сегашния момент:
1. Регистрирано и платено име на сайт - LITERNET.NET
2. Осигурено място (хостинг) на сайта и плащането му за две години напред
3. Сформиран колектив, работещ с желание по проекта
4. Разработка на графичен проект за цялостен изглед на сайта, както и на
отделните му рубрики.
5. Изграждането (направата) на основните страници от сайта и
публикуването им в мрежата този етап трябва да завърши на 15.09
6. Индексиране на сайта във основните български търсачки
7. Готовност за публикуване на първата група автори

        Готовността включва разрешение от автора за публикуване, набиране на текстовете му, литературна обработка, прехвърляне на текстовете в НТМL.
        След като бъдат готови основните страници на сайта, ще бъдат публикувани и техните произведения
        За съжаление в момента се въздържам от точното изброяване на авторите, поради това че пълният списък не е пред мен.
        Те ще бъдат публикувани на сайта, както и в пълният ми отчет.
        Най общо основната част от тях са поети, по голямата част от тях пишат и есета, има и готови за публикувани два романа
        Поради това, че фактурите и другите разходни документи са във Варна, не мога да ви дам точен финансов отчет на усвоениете досега средства. Това ще мога да направя във пълния си доклад.
П. С. Съжалявам, че бизнес заетост ще ми попречат да бъда на срещата във Варна.

10.09,2000                                                                Иван Богданов
София