Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ГАЛЕРИЯ "НАВИЛАРТ". СЪВРЕМЕННОТО БЪЛГАРСКО ИЗКУСТВО ЗАД ПРЕДЕЛИТЕ НА СТРАНАТА

Елена Владова

web

Никола Манев "Композиция" (смесена техника), 1998Макар че смени три различни адреса, галерия “Навиларт” не е непознато име за художниците и ценителите на изкуството във Варна и дори извън пределите на страната. Започвайки с двуетажното пространство на улица “Колони” и стигайки до настоящия си адрес - улица “27 юли” +17, животът на галерията продължава благодарение на същия екип - уредничката Светла Тухчиева и галеристката Надежда Караджова. Вече 5 години галерията работи по едни и същи програми, най-отличаващата се от които е представянето на съвременно българско изкуство и откриването на талантливи автори от вътрешността на страната. През последните две години изключително силна е и международната художествена дейност.

Началото

Стефан Марков "Движение" (литография), 1997на галерията е поставено на 19 декември 1996 г. с изложба на Георги Лечев. Ведната след това следват представяне на Милко Божков и множество самостоятелни изяви на автори от цялата страна. “Двуетажното пространство на улица “Колони” даваше големи възможности за представянето на авторите. Тогава дори не можахме да поканим всички, които искаха да направят самостоятелни изложби”, казва уредничката Светла Тухчиева. Само за двете години, когато галерията се намира на този адрес, са реализирани над 40 самостоятелни изложби, а до момента те вече са над 50.

Сред откритията на галерията

са художниците Здравка Лисийска от Благоевград, Кирил Божкилов от Сандански, Теодора Малешкова от Мъглиж. Сред постоянните автори, чиито имена се свързват с галерията, са Мишо Недков и вече покойният Стефан Марков, който миналата година показа за първи път там рисунките си върху ръчно изработена хартия. Мишо Недков "Български къщи" (маслени бои), 1992Две ретроспективни изложби популяризират във Варна творчеството на арх. Белчо Белчев и на забравената художничка Мария Градинарова - ученичка на Марио Жеков и на Константин Щъркелов. Авторката, емигрирала в чужбина, живее вече 30 години във Виена и днес е на 90 години. Друго откритие на галерията е художникът Дочо Дочев от Лесидрен, представен в рамките на I фестивал “Август в изкуството”. В “Навиларт” юбилейната си изложба направи Калия Йорданова. Самостоятелно са се представяли още Христо Кърджилов, Иван Нинов, Стефан Десподов, Пламен Братанов, Йордан Кисьов (директор на ХГ в Силистра), Георги Зайков от Ямбол (който живее в Париж), Маргарита Войнова, Жени Кателиева, Атанас Гаджев, Марина Русева, Явор Цанев... Техни творби съставят и

фонда на галерията,

Пламен Братанов "Предисторическият човек" (бронз), 1985в който преобладава съвременното българско изкуство и особено малката графика. Галерията е една от първите, където е показано творчеството на Албин Бруновски в рамките на представителна международна изложба Ex libris, в която са включени творби на световни имена. Фондът разполага още с творби на Светлин Ненов, Мария Чакърова, с богата колекция платна на Мишо Недков, с авторска керамика на Недялка Колчева, Валерия Йорданова, Йордан Григоров, Светла Недкова и др.

Международната дейност

на галерията е изключително застъпена през последните две години. Активно тя започва да се развива от октомври 1998 г., когато в град Зондерсхаузен, област Тюрингия в Германия, е открита сборна изложба от творби на съвременни български художници. Средствата от продажбите са дарени на Дома за деца с умствени увреждания в с. Рудник, Варненско. В Тюрингия “Навиларт” е куратор на още две изложби - на приложничката Здравка Лисийска и на съвместната на Жени Кателиева и Роберт Баръмов. През юни тази година там ще бъдат представени с живопис Мишо Недков и Светлин Ненов. През 1999 г. Министерство на културата подкрепя галерията в инициативата й да представя българско изкуство в чужбина. Експозицията, която включва творби на повече от 10 автора, вече е преминала през Българските културни центрове във Виена, Братислава и Будапеща и ще се завърне във Варна през месец май тази година. Гордост за уредничката Светла ТухчиеваСветла Тухчиева е журирането й на международното биенале “Марина” в Одеса през 1998 г. В него участват повече от 100 творби на над 30 художника, но и двамата наши представители са отличени - Иван Георгиев с голямата награда, Светлин Ненов с трета. “Навиларт” е представяла съвременно българско изкуство и в галерията в град Брук Ан дер Мур (Австрия), чийто директор - Херман Питоф, подготвя самостоятелна изложба, с която ще гостува тук. Към международната дейност на “Навиларт” се включва и гостуването на Държавната морска галерия в Одеса с колекция от 20 платна.

Уредничката Светла Тухчиева

съчетава работата си в галерията с тази на журналист в “Морски вестник”. “В началото галерията тръгна сякаш на шега и за удоволствие, но се оказа, че работата безкрайно увлича и създава много предизвикателства, от които не можеш да се откажеш. Нивото на галерията е изграждано с годините, а от това не мога да отстъпя току-така. Вярвам, че от красивото и естетичното човек не трябва да бяга, ако има възможност да се докосва ежедневно до него. Изкуството е най-възвишеното нещо, което предполага и възвишени чувства. За мен винаги е било важно “Навиларт” да не бъде изолирана галерия от художници и колеги, държа на коректните взаимоотношения. Стефан Никифоров "Фигура I" (бронз), 1995Считам конкуренцията за необходима, а във Варна - и силна, което е стимул за самата мен. И макар че вече сменихме три помещения, почитателите ни винаги ни откриват. Една от бъдещите ми цели е да имаме собствен салон”.

В бъдеще

галерия “Навиларт” ще продължава да издирва нови имена от вътрешността на страната и ще държи на нивото на представяното съвременно българско изкуство. Ще продължат и изявите в Германия. Галерията има покана да се представи в частен салон в Банска Бистрица, разработват се и проекти за представяне в САЩ и Великобритания. Ще продължат и изявите в останалите три салона на “Навиларт” - конферентната зала на “Отворено общество”, където винаги има постоянна експозиция; в ресторант “A la carte”; в гранд-хотел “Варна” и в клуб-ресторант “Каравела”. Предстои гостуването със сборна колекция на бургаската галерия “Бояджиев”. А в момента в “Навиларт” с 10 монотипии се представя украинският художник Вячеслав Шакалов.

 

 

© Елена Владова, 2001
© Издателство LiterNet, 08. 08. 2001
=============================
Публикация във в. Черноморие, 2001.