Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МИШО НЕДКОВ.
Вариации на тема “България-Америка”

Елена Владова

web

Мишо НедковС изложбата “Вариации на тема “Рибата Заргана” художникът Мишо Недков се завръща във варненските салони на път за САЩ, за да изненада познавачите на творчеството си. Това е първата изложба на автора, съставена само от рисунки, в които тематично зададеният “персонаж” - рибата, присъства твърде деликатно в цялата композиция и се откроява като щрих върху тъмния - във всички работи - общ фон. Дали тъмната гама трябва да подсеща зрителите за определено настроение, ще каже самият художник, макар че той обобщава изложбата си с думите: “Не съм търсил особена философия. Ако има такава, тя е, че всички сме риби - едни по-вкусни, други не”.

Мишо Недков е роден

на 18 април 1947 г. във Варна. През 1967 г. завършва Художествена гимназия в София, а през 1975 г. НХА, специалност “плакат” в класа на проф. Поплилов. Участвал е в множество изложби на плаката, има и редица награди. Една от най-ценните му е втора награда на международен конкурс за плакат под егидата на ООН по повод обръщението за мир на Михаил Горбачов. Самостоятелни изложби е правил в Гърция (Атина), в Австрия (Виена), в Българския културен център в Братислава (три изложби), в Германия, в Канада и др. Съвместно със съпругата си - Светлана Недкова, по образование керамик, е автор на редица монументални пана и стенописи - във Фестивалния комплекс във Варна, в сградата на Външно министерство в София, в хотели в Плевен, Перник, Пампорово (х-л “Пелерик”). Последните му две работи в тази област, също в съавторство със съпругата му, се намират в хотел “Иберостар” и в хотел “Рио Арабела” (пано, в което се съчетават стенопис и мозайка) в комплекс “Златни пясъци”.

През 1997 г. артистичното семайство на Мишо Недков (синът на художника е специалист в областта на рекламния дизайн) се установява в САЩ. Затова и последните изяви на художника са в различни галерии в Америка - в център “Лахоя”, в “Pacific Design Center” в Лос Анжелис, в галерия “Sun Bird” в родния град на Стайнбек - Салинас, в галерия “Евънс” в град Кармел и други.

Мишо Недков прескача с лекота от жанр в жанр (“Обичам да сменям жанровете, да се потапям в различни светове”). Работи в областта на живописта, рисунката, керамиката, както и в областта на монументалното изкуство.

Вариации на тема “Рибата Заргана”

Мишо Недков - картина от изложбата му в Галерия Тадея "Вариации на тема "Рибата заргана", сн. М. КуневКупих си риба “Заргана” - вече изключително рядка. Тя е и вкусна, и красива. Гледах я и рисувах. Това е първата ми изложба само от рисунки смесена техника - акрил, пастел, темпера. Работите си мога да нарека импресии. Изложбата е нещо като сбогуване с лятото. Могат да се усетят асоциации - риби-лодки... Морето присъства неизменно.

Вариации на тема “България-Америка”

Америка е конгломерат от хора. Там има всичко - от най-хубавото до абсолютния кич. Но аз имам шанса, че съм в Калифорния - там не можеш да се чувстваш чужденец, защото всички са чужденци. Заобиколен съм от много честни хора, които са изключително работливи и знаят как да правят пари и да просперират. Конкуренцията е изключително голяма. Досегът до галериите става много трудно.

За всеки художник, особено ако не е съвсем млад, Америка е предизвикателство. Трябва винаги да си на ниво. Там работя само живопис и съм щастлив, че мога да се издържам от това. Спокойно мога да кажа, че съм художник, който си вади хляба с рисуване. Това става с много работа. Но пък все още никой не се е сетил да ми поръча керамично пано.

Ако нещо се е променило след заминаването ми в САЩ, то е, че там рисувам повече, но пък тук го правя с по-голямо желание. Променили са се и темите в работата ми. Там наред с портретите на врати и прозорци на къщи, което съм правил и преди, започнах да рисувам много повече цветя. Те ми дават възможност да правя различни форми и цветове, експериментът е много по-лесен, може много да се импровизира.

Но постоянно си сънувам лозето. Мисля, че дори и цял живот нататък да работя в Америка, няма да спра да го сънувам.

“Бяло в бяло”

Мишо Недков "Български къщи", маслени бои, 1992е любимата живописна гама на Мишо Недков. Нея счита и за най-подходяща, когато се рисува море - тема, която никога не е изоставял. “При бялото има един много деликатен момент - какво да махнеш, а не какво да сложиш, за да постигнеш рисунък и въздействие”, казва авторът. Един по-стар период от работата си определя като “портретиране на къщи”. (“Ако прозорците са очите, то вратата носи цялата душевност”). Тази тема художникът продължава да развива и сега, към портретите се прибавят и такива на къщи, характерни за Америка.

“Рисувам по чувство, винаги то ме води. Занаятът се овладява цял живот, той помага, за да се излееш искрено и въздействащо. Аз съм експресивен художник. Уважавам абстрактното изкуство, но не бих се нарекъл абстракционист”, казва художникът. От многото жанрове, в които работи, керамиката счита за най-трудна. “Завършена картина няма, завършекът е в бъдещето. Винаги трябва да доизмисляш нещо. Важното е да знаеш къде да спреш, за да не я пренатовариш и да не изгубиш светлия момент”, счита авторът.

Мишо Недков е художник,

който е разбрал какво е да си гражданин на света. Предстоящата му работа е свързана със стенописа - той и съпругата му ще изографисат църквата “Св. Параскева” в София, преди да заминат отново за САЩ. “Няма нищо по-велико за един художник, от това да изографиса храм”, казва авторът.

 

 

© Елена Владова, 2001
© Издателство LiterNet, 21. 01. 2002
=============================
Публикация във в. Черноморие, 2001.